21:32 22 Januar 2021
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  2027
  Pratite nas

  Američka mornarica započinje redovno patroliranje u blizini ruske obale na Arktiku kako bi ometala „napredovanje Moskve“ iznad Arktičkog polarnog kruga, izjavio je sekretar američke mornarice Kenet Brajtvajt, prenosi „Brejking difens“.

  On je naveo da će narednih godina Vašington morati da „agresivnije“ deluje na Arktiku kako bi osporio ruske, kao i kineske „pretenzije“.

  Odgovarajući na pitanje da li Sjedinjene Američke Države treba da sprovode operacije „obezbeđivanja slobodne plovidbe“ u blizini severne obale Rusije, Brajtvajt je uporedio situaciju u tom regionu sa situacijom u Južnom kineskom moru, gde Kina ima teritorijalne sporove sa nekim zemljama.

  „Morski putevi na severu postaju plovni, američka mornarica namerava da našim partnerima garantuje slobodu plovidbe“, istakao je on. Ovu strategiju nazvao je „smelijom pozicijom“, „pravom i obavezom“ Sjedinjenih Američkih Država kao „dominantne pomorske sile u svetu“.

  Prema njegovim rečima, glavna prednost Sjedinjenih Ameirčkih Država na Arktiku su podmornice. Ali američka mornarica moraće da iznajmi ledolomce od saveznika, dok Rusija ima čitavu flotu ledolomaca, a Kina gradi takve brodove tempom sa kojim SAD „ne mogu da se uporede“, dodao je on.

  Povećavanje prisustva američkih ratnih brodova na Arktiku ranije je prokomentarisao ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu. Prema njegovim rečima, vojno-političku situaciju u regionu komplikuje konkurencija vodećih zemalja sveta za pristup resursima i saobraćajnim vezama. Rusija aktivno razvija Severnu flotu kako bi ojačala svoje odbrambene sposobnosti i obezbedila svoje nacionalne interese na Arktiku, naglasio je on.

  Rusko Ministarstvo spoljnih poslova takođe je izrazilo zabrinutost zbog toga što Sjedinjene Američke Države povećavaju svoje vojno prisustvo u arktičkom regionu i napomenulo da se Moskva zalaže da Arktik i dalje ostane polje za mirnu saradnju.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  Arktik, SAD
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga