19:49 11 April 2021
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  0 0 0
  Pratite nas

  Pripadnici ruske i turske vojske su u provinciji Haseke na severoistoku Sirije sprovele prvu zajedničku patrolu u 2021. godini. Sve je prošlo bez incidenata, rekao je ruskim novinarima major ruskih Oružanih snaga Sergej Zamaj.

  „Danas je prvi put u 2021. godini izvedena zajednička rusko-turska patrola. Patroli je prethodila temeljna priprema naoružanja i vojne opreme, vojnika i rada Koordinacionog centra. Patrola je prošla bez incidenata", rekao je on.

  Vojnici su prešli put od 50 kilometara i nadgledali pet naselja i naftna polja u toj provinciji. Pre rata, provincija Haseke je bila jedna od najperspektivnijih industrijskih regija u zemlji, a sada je obim proizvodnje nafte opao 20 puta u odnosu na predratni period.

  U zajedničkoj patroli učestvovalo je 80 ruskih i turskih vojnika. Cilj patrola na severoistoku Sirije je nadgledanje poštovanja prekida vatre, kao i provera da li na toj teritoriji deluju ilegalne oružane grupe.

  U koloni su bila oklopna vozila „Tigar“, „Ris“, „Tajfun“ i turski „Kirpi II“. Iz vazduha su im podršku pružali helikopteri Mi-8AMTŠ i Mi-35 ruskog vazduhoplovstva.

  Moskva i Ankara su u novoj 2021. godini nastavili sa primenom zajedničkog memoranduma potpisanog 22. oktobra 2019. godine u Sočiju, kojim je definisana zona od 30 kilometara bez naoružanih jedinica.

  Pročitajte još:

   

  Tagovi:
  Turska, Rusija, patroliranje, Sirija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga