00:55 12 April 2021
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  23491
  Pratite nas

  Pakistanska nacionalna elektroenergetska mreža je zakazala što je gotovo čitavu zemlju ostavilo u mraku. Sličan pad frekvencije koji je ostavio Pakistan bez struje desio se u kontinentalnoj Evropi u ponedeljak.

  „Zatamnjenje širom zemlje izazvano je iznenadnim padom frekvencije u sistemu za prenos električne energije“, napisao je pakistanski ministar energije Omar Aiub Kan na Tviteru, ubrzo pošto je zemlja uronila u mrak pre ponoći u subotu.

  Pakistanci su uskoro podelili slike svojih zatamnjenih gradova i sela, sa zvezdanim noćnim nebom, jasno vidljivim bez uobičajenog zagađenja vidljivog pod veštačkim osvetljenjem.

  ​Kan je dodao da su ekipe za popravku poslane u elektrane i pozvao građane da ostanu mirni.

  Vladin portparol Imran Gazali rekao je da će se struja vratiti u Islamabad u roku od tri sata, a u ostatak zemlje do nedelje ujutro.

  ​Abid Kaium Suleri, ekonomski savetnik Kana, objavio je na Tviteru da je došlo do kvara prenosa mreže od 500 kilovata, mada nije objasni kako. Naveo je da je za to mogla biti odgovorna magla ili „problem usisavanja” iz hidroelektrane na brani Tarbela.

  U strujnoj mreži kontinentalne Evrope u petak posle podne došlo je do pada frekvencije, što je moglo da izazove nestanak struje u celoj Evropi. Uzrok pada frekvencije još uvek nije utvrđen.

  Tagovi:
  struja
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga