10:38 07 Mart 2021
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  Sukob u Nagorno-Karabahu (716)
  0 24
  Pratite nas

  Predsednik Azerbejdžana Ilham Alijev izrazio je uverenje da Jerevan neće pokušavati da revidira sporazume o Nagorno-Karabahu zaključene 9. novembra.

  „Situacija koja se razvila između Jermenije i Azerbejdžana i razvijala tokom godina, na kraju je razrešena. Siguran sam da neće biti pokušaja jermenske strane da revidira izjavu od 9. novembra, kako bi oba naroda našla snage i mudrosti da razmišljaju o budućnosti“, rekao je Alijev na sastanku sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom.

  Alijev je dodao da će Jermenija imati železničku vezu sa Rusijom preko teritorije Azerbejdžana.

  „Posle više od 30 godina, Azerbejdžan će saobraćajnom vezom preko teritorije Jermenije biti povezan sa Nahičevanskom Autonomnom Republikom Azerbejdžana, a Jermenija će preko teritorije Azerbejdžana imati železnički pristup do Rusije i Irana“, objasnio je Alijev.

  On je dodao da će Azerbejdžan takođe imati pristup Turskoj preko Republike Nahičevan.

  Putin: Prekinuto krvoproliće

  Sa svoje strane, predsednik Rusije Vladimir Putin izrazio je zadovoljstvo što je uspelo da se prekine krvoproliće u Karabahu i istakao da se situacija normalizuje.

  „Želim da izrazim zadovoljstvo što smo ipak uspeli da okončamo borbena dejstva, krvoproliće i kako smo upravo govorili o rezultatima današnjeg rada, mirovna misija ispunjava svoju funkciju i situacija u celini se postepeno vraća u normalu“, rekao je Putin tokom bilateralnog sastanka sa Alijevim.

  On je istakao da je danas potpisana zajednička izjava koja se zasniva na težnji da se situacija dugoročno reši što je izuzetno važno.

  Alijev i jermenski premijer Nikol Pašinjan doleteli su u ponedeljak u Moskvu na pregovore sa Putinom koji su trajali oko četiri sata. Sastanak je održan na inicijativu ruskog predsednika. Razgovarano je o situaciji u Nagorno-Karabahu.

  Pročitajte još:

  Tema:
  Sukob u Nagorno-Karabahu (716)
  Tagovi:
  Rusija, Azerbejdžan, Nagorno Karabah, Vladimir Putin, Ilham Alijev
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga