03:22 09 Mart 2021
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  3138
  Pratite nas

  Sjedinjene Američke Države moraju da se udruže sa Rusijom kako bi uravnotežile moć Kine, smatra američki analitičar Džejms Durso.

  On je u članku za list „Hil“ napisao da će nedavno zaključivanje investicionog sporazuma između Pekinga i Evropske unije imati negativne posledice po kontinent. Kako je rekao, Sjedinjene Američke Države bi trebalo da podsete Brisel da će delatnost evropskih kompanija, u koje se „Kina infiltrirala“, biti podvrgnuta temeljnoj proveri prilikom pokušaja poslovanja u Americi.

  „Ukoliko Evropa nastavi da insistira na svojoj 'strateškoj autonomiji', Vašington bi trebalo da ispuni tu njenu želju povlačenjem svojih vojnika iz Evrope. Bez američkih vojnika NATO je – ništa“, piše analitičar.

  ​Ekspert smatra da bi SAD trebalo da izvrše pritisak na Evropu kako bi uništile nove odnose sa Kinom, dok konačno ne bude odobren investicioni sporazum između Brisela i Pekinga.

  Prema mišljenju američkog analitičara, Evropska unija bi u „idealnom svetu“ bila u istom bloku sa Amerikom, kako bi se zajedno suprotstavile Rusiji i Kini. Međutim, Durso smatra da, ukoliko Brisel planira da se zbližava sa Pekingtom, Vašington mora da se udruži sa Moskvom da bi uravnotežio moć Kine.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  Kina, savez sa Rusijom, SAD
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga