07:20 09 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  14254
  Pratite nas

  Sjedinjene Američke Države više nigde ne mogu započeti rat u inostranstvu zbog jačanja vojne moći Rusije, a scenario poput metodičkog uništavanja Jugoslavije više nije moguć, rekao je izraelski vojno-politički ekspert Jakov Kedmi za radio stanicu „Vesti FM“.

  "To što su Amerikanci i Evropljani uradili sa Jugoslavijom u današnjoj situaciji u svetu je nemoguće. Zbog Rusije", smatra Kedmi.

  Prema njegovim rečima, Amerika je navikla da započinje „male pobedonosne ratove“ kako bi rešila neke unutrašnje probleme. Međutim, sada je takav scenario nemoguć, objašnjava ekspert. Amerika nije spremna za rat.

  Kako je rekao, savremeno ratovanje zahteva velika novčana sredstva, a SAD se suočavaju sa poteškoćama još od početka pandemije virusa korona, koja je potkopala američki finansijski sistem. Međutim, planove Pentagona snažno remeti i vojna moć Rusije. Kedmi ističe da bi SAD u svakom delu sveta, gde bi potencijalno mogle započeti rat, morale da se sukobe sa Rusijom.

  „Američki vojnici znaju da Ukrajina znači rat sa Rusijom, Sirija – rat sa Rusijom, Venecuela – rat sa Rusijom. Oni danas ne mogu započeti rat, jer postoji Rusija“, pojasnio je stručnjak.

  Prema njegovim rečima, Amerika danas proživljava najveću konfrontaciju od vremena Građanskog rata, a razlog su ekonomske i socijalne protivrečnosti među stanovništvom. Kedmi ističe da glavni razlog nije u promeni vlasti i političkim orijentacijama građana, već da su ovo simptomi poteškoća koje odavno postoje.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  Jugoslavija, Rusija, ratovi, SAD
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga