08:35 12 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  0 1131
  Pratite nas

  Malu rusku lopatu MPL-50, koju koriste specijalne jedinice ruske vojske, španski list „El mundo“ ocenio je kao dobro oruđe koje će pomoći Špancima u borbi sa snegom i ledom.

  Posle oluje „Filomena“, zbog koje je centralni deo Španije bio paralisan snegom, mnogi su shvatili da je neophodno da imaju lopate. Lopate koje se koriste u dvorištima su velike, pa su se setili ruskih lopata MPL-50, navodi list.

  Ruska lopata MPL-50 je napravljena od čelika, kompaktna je, predviđena za kopanje rovova u smrznutoj zemlji. Ona nekoliko decenija ulazi u sastav naoružanja ruskih specijalnih jedinica. Mala dimenzija od 50 centimetara i oštre ivice čine je idealnom za usitnjavanje snega i leda.

  MPL-50 je 1869. godine izumeo danski oficir Mads Lineman. Ona je ubrzo postala popularna i počela da se serijski proizvodi. Iako su mnoge zemlje bile zainteresovane za nju, jedino je Carska Rusija priznala patent i njegovom tvorcu platila 60.000 rubalja (danas oko 78.300 dinara) za autorska prava i naručila 30.000 lopata.

  Kasnije je lopata bila deo naoružanja Crvene armije. Zahvaljujući oštrim ivicama, korišćena je i kao sekira, a mala težina i jaka konstrukcija je omogućila da bude idealno oruđe za preživljavanje i kopanje rovova.

  Simetrični oblik čeličnog ležišta i balans težine čine je dobrom i za gađanje. Efektni video snimci ruske vojske koja lopatu zariva u drveće su joj doneli veliku popularnost.

  Posle pada komunističkog režima lopatu su proizvodili i na Zapadu. Njena cena je 30 evra i nalazi se u slobodnoj prodaji.

  U Kini je napravljena lopata WJQ-308 koja je modifikovana MPL-50. Odlikuje se pokretnim ležištem, koje je pričvršćeno za čelični zupčanik. To joj omogućava da se pretvori u neku vrstu motike. Osim toga, asimetrična je i sa jedne strane ima zupce pa se može koristiti kao testera. Pogodna je da se koristi i kao čekić, kuka i za izvlačenje eksera. Međutim, kineska lopata je skuplja od MPL-50.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  Rusija, lopata, pešadija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga