22:56 08 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  1330
  Pratite nas

  Odluka Rusije da započne proceduru napuštanja Sporazuma o otvorenom nebu je odgovor na akcije Amerike, koja nije reagovala na napore Moskve da spasi Sporazum, izjavila je portparolka kineskog Ministarstva spoljnih poslova Hua Čunjing.

  „Pozivamo američku stranu da uzme u obzir zabrinutost međunarodne zajednice i preduzme ozbiljne mere za održavanje globalne strateške stabilnosti, međunarodni i regionalni mir i bezbednost“, dodala je Čunjing.

  Ona je navela da američka strana već dugo „trubi“ o nadmoći Sjedinjenih Američkih Država, pridržavajući se stavova Hladnog rata, da neprekidno napušta sporazume i da je nanela ozbiljnu štetu međunarodnom mehanizmu za kontrolu naoružanja i procesu razoružanja.

  „Koliko nam je poznato, razlog što je Rusija pokrenula proceduru napuštanja Sporazuma je jednostrani izlazak SAD-a. Bez obzira na neslaganje međunarodne zajednice, koje je ozbiljno potkopalo vojno poverenje među zemljama. Ruska strana činila je sve napore da spasi ugovor, ali nije dobila pozitivnu reakciju američke strane“, izjavila je Čunjing.

  Ministarstvo spoljnih poslova Rusije objavilo je 15. januara da je pokrenulo proceduru napuštanja Sporazuma o otvorenom nebu. Posle izlaska SAD-a iz sporazuma „narušen je balans interesa država članica koji je postignut prilikom potpisivanja sporazuma“. Moskovski partneri nisu podržali ruske predloge da se obezbedi održivost Sporazuma u novim uslovima.

  S tim u vezi, Ministarstva inostranih poslova Nemačke, Velike Britanije, Francuske i Norveške saopštile su da žale zbog odluke Rusije.

  Podsetimo, Sjedinjene Američke Države su 22. novembra 2020. godine zvanično izašle iz Sporazuma o otvorenom nebu.

  Sporazum o otvorenom nebu je potpisan 1992. godine i postao je mera za izgradnju poverenja u Evropu posle Hladnog rata. Na snazi je od 2002. godine i omogućava državama članicama da prikupljaju informacije o međusobnim vojnim snagama i aktivnostima. Bilo je 34 država potpisnica sporazuma.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  Rusija, Amerika, Kina, Sporazum o otvorenom nebu
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga