11:25 10 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  4742
  Pratite nas

  Izvoz mesa Velike Britanije u Evropsku uniju naišao je na birokratski zid tokom poslednje dve nedelje, a tone zaliha svežeg mesa vredne stotine hiljada funti „zarobljene“ su u lukama EU.

  Pet kamiona sa ukupno 115 tona mesa zaplenjeno je u luci Kale, dok je najmanje pet kontejnera sveže svinjetine dve nedelje „zarobljeno“ u Roterdamu zbog neispravnog veterinarskog uverenja, izvestio je Tajms.

  Prema navodima kompanije DH Fuds iz Londona, meso u kontejnerima je bilo potpuno trulo zbog zadržavanja i kompanija tu ništa ne može da učini.

  „Više ne možemo da ga prodamo, ali ne možemo ni da ga vratimo, jer nemamo odgovarajuće papire za to“, izjavio je direktor DH Fudsa Toni Hejl.

  U međuvremenu, izvršni direktor Britanskog udruženja prerađivača mesa Nik Alen primetio je da je sistem zdravstvenih sertifikata za izvoz izuzetno složen, jer neki od obrazaca imaju i do 50 različitih pečata.

  „Novi carinski sistem za mesne prerađevine nakon Bregzita je zamršen, arhaičan i loše se primenjuje“, rekao je izvršni direktor Britanskog udruženja prerađivača mesa Nik Alen.

  „Ako supermarketima ne budu mogli da se isporuče proizvodi onako kako je potrebno, trgovina će jednostavno biti uništena jer kupci iz EU napuštaju britanske dobavljače“, dodao je. 

  Mnoge grane britanske industrije suočene su sa novim izazovima otkako je zemlja napustila EU, pošto su ograničenja Unije stupila na snagu na kraju prelaznog perioda 31. decembra 2020. Izvoz mesa, mleka i morskih plodova bio je među prvim žrtvama trgovinskih barijera.

  Prema izveštajima, ranije ovog meseca holandski carinici su čak primorali britanske vozače kamiona da se odreknu sendviča, jer im je zabranjeno unošenje mesa i mlečnih proizvoda u EU.
   

  Tagovi:
  Bregzit, EU, meso, Velika Britanija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga