10:24 23 April 2021
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  3135
  Pratite nas

  Japanski premijer Jošihide Suga u obraćanju parlamentu ponovo je potvrdio da se suverenitet Tokija proteže na sva četiri „severna ostrva“, kako u Japanu nazivaju Kunašir, Iturup, Šikotan i Habomai.

  On je u sredu govorio u parlamentu. Opozicija ga je pitala da li je istina da je za pregovore sa Rusijom dato „crveno svetlo“.

  „Predsednik Rusije Vladimir Putin se tokom telefonskog razgovora na najvišem nivou u septembru prošle godine dotakao pitanja nastavka dijaloga o mirovnom sporazumu. Dakle, ciljanje na crveno svetlo na semaforu ne pogađa metu. Predmet mirovnih pregovora je pripadnost sva četiri ostrva“, odgovorio je premijer Japana.

  On je dodao da je zajednička ekonomska aktivnost potrebna kako bi se rešio problem „uzimajući u obzir činjenicu da se ne naruši pravni položaj obeju strana“.

  Suga je ranije izjavio da namerava da razvija odnose sa Rusijom u širokom spektru oblasti.

  Spor oko Kurilskih ostrva

  Rusija i Japan vode pregovore o zaključivanju mirovnog sporazuma, a Tokio se nada da će taj cilj biti postignut rešavanjem teritorijalnih pitanja, odnosno statusa Južnih Kurila.

  Japan pretenduje na ostrva Kunašir, Šikotan, Iturup i Habomai, pozivajući se na bilateralni Traktat o trgovini i granicama iz 1855. godine. Moskva insistira na tome da su ostrva ušla u sastav Sovjetskog Saveza na osnovu ishoda Drugog svetskog rata i da ruski suverenitet nad njima ne podleže preispitivanju.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  Kurilska ostrva, signal, Rusija, Japan
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga