16:30 02 Mart 2021
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  1524
  Pratite nas

  Sistemsko obuzdavanje Rusije i dalje će biti alfa i omega američke politike, a ako bude nekih promena u odnosu prema Rusiji to će biti nijanse a ne neke suštinske izmene, ocenio je ruski ambasador u Americi Anatolij Antonov.

  Kako je rekao, Rusija će procenjivati spoljnopolitički pristup tima novog američkog predsednika po delima, a ne na osnovu retorike. Očekivanja su daleko od optimističnih, istakao je on.

  Podsetimo, kandidati američkog predsednika za šefa Pentagona i američkog državnog sekretara su tokom saslušanja u Senatu istakli da Rusiju i Kinu vide kao pretnju od Arktika do kosmosa i naglasili da je obuzdavanje Rusije u Evropi ključno.

  S tim u vezi ambasador je rekao da nije na ruskoj strani da daje ocene kandidata, već da Moskva polazi od toga da predsednik SAD, kao i svaki rukovodilac, bira u svoj tim one stručnjake koji uživaju njegovo poverenje.

  „Smatram da novom timu treba dati vremena da odredi spoljnopolitičke prioritete i pristupe konkretnim pitanjima a suditi o njihovom kursu na međunarodnom planu treba na osnovu dela a ne samo na osnovu predizborne retorike“, uveren je ruski ambasador.

  Ipak, on naglašava da Moskva nema optimistična očekivanja i da ako bude nekih promena u politici prema Rusije pre će se raditi o nijansama a ne o nekim suštinskim izmenama.

  Kada je reč o održavanju sastanka predsednika Rusije Vladimira Putina i novog američkog predsednika Džozefa Bajdena tokom ove godine to će, prema njegovim rečima, zavisiti od epidemiološke situacije u svetu.

  „U uslovima pandemije za sada je teško govoriti o perspektivama obnavljanja direktnih susreta, uključujući i one na najvišem nivou. Polazimo od toga da će pravljenje plana političkih kontakata zavisiti od normalizacije epidemiološke situacije, sadržaja takvih sastanaka i mogućnosti za susrete na marginama multilateralnih događaja“, rekao je Antonov.

  Podsetimo, inauguracija novog predsednika Amerike održana je juče a portparolka Bele kuće Džen Psaki je potom izjavila da za sada nije predviđen telefonski razgovor Bajdena i Putina, odnosno da će prve razgovore Bajden imati sa „partnerima i saveznicima“.

  Do sada nije bilo nikakvih konatakata dvojice lidera. Putin mu je 15. decembra, kada je elektorski koledž potvrdio izbor Bajdena za predsednika, uputio čestitiku.

  Antonov dodaje i da je Rusija spremna za dijalog sa Amerikom o pitanju raketa srednjeg i malog dometa ukoliko je administracija zainteresovana da se to pitanje razreši. Predlog Moskve o moratorijumu na razvoj takvih raketa ostaje na snazi, dodao je ambasador.

  Naglašava da je Rusije spremna za razgovore i o sporazumu START 3. Kako je rekao, još ima vremena da se do 5. februara, kada ističe rok trajanja sporazuma, postigne neki dogovor.

  „Lopta je u američkom dvorištu i čekamo konstruktivne predloge“, rekao je diplomata.

  Ruski ambasador je, takođe, izrazio očekivanje da nova američka administracija ubedi vlasti u Kijevu da poštuju i sprovode Minske sporazume, kao i da se nada da će biti obnovljene direktne konsultacije između Vašingtona i Moskve o borbi protiv terorizma koje su bile obustavljene zbog pandemije.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  politika, Džozef Bajden, Amerika, Rusija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga