13:13 13 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  3856
  Pratite nas

  Rezultati treće faze ispitivanja su preduslov za registraciju vakcine „Sputnjik Ve“ (Sputnik V) u Evropskoj uniji, rekao je portparol ministarstva zdravlja Nemačke.

  S tim u vezi šef Ruskog fonda direktnih investicija Kiril Dmitrijev je rekao da će rezultati treće faze kliničkih ispitivanja vakcine „Sputnjik Ve“ (Sputnik V) protiv virusa korona biće objavljeni u naučnom časopisu sledeće nedelje.

  „Ne želim da spekulišem o tome, da li će vakcina biti registrovana. Koliko je izvesno, postoje jasni kriterijumi prilikom registracije, a uslov za to je završena treća faza ispitivanja“, rekao je portparol Ministarstva zdravlja Nemačke.

  On je napomenuo, da „do sada nije video zahtev za registraciju ruske vakcine „Sputnjik Ve“ (Sputnik V) u Evropskoj agenciji za lekove“.

  Zvanični predstavnik nemačke vlade Štefen Zajbert je, u razgovoru na temu distribucije vakcina raznih proizvođača među stanovništvom Nemačke, istakao da su ključni kriterijumi uslovi čuvanja.

  „Neke vakcine zahtevaju posebne uslove čuvanja i one mogu da se koriste samo u specijalizovanim centrima. Biće i nekih vakcina koje mogu davati i lekari opšte prakse. To je već neka druga situacija i tada će odluka o upotrebi vakcine zavisiti od mogućnosti njene primene", izjavio je Zajbert.

  Ranije je Evropska agencija za lekove potvrdila da su obavljene konsultacije sa proizvođačima vakcine „Sputnjik Ve“ (Sputnik V). Evropska agencija je saopštila da će pripremiti naučno mišljenje, nakon koga će tvorci ruske vakcine moći da pripreme zahtev za njeno odobrenje na tržištu EU.

  Nemačka kancelarka Angela Merkel je izjavila, da je ponudila predsedniku Rusije Vladimiru Putinu podršku nemačkog regulatora u procesu odobrenja ruske vakcine od strane Evropske agencije. 

  Pročitajte još:

   

  Tagovi:
  virus korona, kovid 19, Evropska unija, Rusija, Nemačka, Sputnjik V
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga