10:26 02 Mart 2021
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  1943
  Pratite nas

  Kina je dala nova ovlašćenja za svoju obalsku stražu koja joj dozvoljavaju da puca na strana plovila i uništava njihove objekte na obalama, što bi potencijalno moglo da poveća mogućnost sukoba sa zemljama regiona sa kojima Kina ima nerešena pitanja na moru, prenosi AP.

  Zakon o obalskoj straži koji je juče usvojen ovlašćuje je da preduzme sve neophodne mere, uključujući upotrebu oružja, ako su „nacionalni suverenitet, suverena prava i nadležnosti države ugroženi od strane organizacije ili pojedinaca na moru“, navodi agencija.

  Zakon takođe ovlašćuje obalsku stražu da sruši građevine drugih država izgrađenih na obalama i ostrvima za koje Kina tvrdi da joj pripadaju i da naredi stranim brodovima koji ilegalno ulaze u teritorijalne vode Kine da ih napuste ili da ih zapleni.

  Kineska obalska straža je najmoćnija sila ove vrste u regionu i već je prisutna u blizini nenaseljenih ostrva Istočnokineskog mora pod kontrolom Japana, ali na koje pretenduje Peking, kao i u Južnom kineskom moru, za koje Kina tvrdi da joj gotovo u celini pripada, prenosi Tanjug.

  Takve aktivnosti obalsku stražu Kine dovode u česte kontakte sa vazdušnim i morskim snagama iz Japana, njegovog glavnog saveznika SAD-a i drugih država koje pretenduju na teritoriju Južnokineskog mora, uključujući Vijetnam, Maleziju i Filipine, navodi AP.
  Tagovi:
  obalska straža, Kina
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga