11:19 10 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  21800
  Pratite nas

  Proizvodnja širokotrupnog aviona velikog dometa CR929, koji su zajednički napravile Rusija i Kina, trebalo bi da počne 2021. godine, izjavio je šangajski informativni izvor „Icaj global", pozivajući se na glavnog inženjera za preliminarna istraživanja Kineske korporacije komercijalnog vazduhoplovstva (SOMAS) Čžan Čžigana.

  Inženjer je pojasnio da će montaža prvog primerka aviona značiti, da su strane usaglasile i utvrdile parametre aviona, kao što je oblik trupa, njegova veličina, osnovne materijale i izbor glavnih dobavljača.

  „Ako bude moguće, mi se iskreno nadamo, da će neke iz osnovnih sistema imati dva ili više dobavljača“, kaže inženjer i ukazuje da će to obezbediti kontinuirano poslovanje.

  Rusko-kineski projekat širokotrupnog aviona velikog dometa realizuje se od 2014. godine. Avion zajednički prave Ujedinjena avionska korporacija i kompanija „Craic“, deo kineske kompanije SOMAS, sa sedištem u Šangaju.

  Ruska strana je odgovorna za konzole krila, srednji deo i mehanizaciju krila, a kineska za trup, prednji deo aviona i krila.

  Bazna verzija aviona CR929-600 može da preveze 280 putnika na udaljenost do 12.000 kilometara. Avioni će se sastojati iz modifikacije sa produženim trupom CR929-700 i skraćenim trupom CR929-500.

  Prvi probni let je previđen 2023. godine.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  Kina, Rusija, CR929
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga