21:03 18 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  1163
  Pratite nas

  Sjedinjene Američke Države moraju agresivno da odgovaraju na postupke Rusije, ali istovremeno i da sarađuju sa Moskvom na pitanjima od zajedničkog interesa, smatra Linda Tomas-Grinfild, koju je predsednik SAD Džo Bajden kandidovao za mesto stalnog predstavnika te zemlje u UN.

  „Jasno nam je da su postupci Rusije protiv Sjedinjenih Američkih Država bili agresivni i da se ona ponašala neprijateljski. I moramo agresivno da odgovaramo na njihove postupke“, izjavila je Tomas-Grinfild na saslušanju pred Odborom za spoljne poslove američkog Senata.

  Ona je dodala da SAD istovremeno, moraju da nađu način da rade sa Rusijom „u Savetu bezbednosti UN na pitanjima koja su od zajedničkog interesa. Radujem se saradnji sa njima na pitanjima kao što je, na primer, situacija u Iranu“, dodala je ona.

  Kandidat za stalnog predstavnika je rekla i da Vašington želi da sarađuje sa Moskvom i Pekingom na iranskom nuklearnom programu.  

  „Preduzećemo sve napore da sprečimo Iran da dobije pristup nuklearnom oružju... Radićemo sa našim saveznicima, prijateljima, ali moramo da radimo i sa drugim članicama Saveta bezbednosti UN kako bismo obezbedili odgovornost Irana. Ako budem imenovana za stalnog predstavnika u UN, ne samo da ću raditi u svim ovim oblastima kako bi se obezbedila podrška naših saveznika, već i videti gde možemo da nađemo zajednički stav sa Rusijom i Kinom kako bismo izvršili veći pritisak na Iran i vratili ih na strogo poštovanje (nuklearnog sporazuma)“, zaključila je ona.

  Linda Tomas-Grinfild ranije je bila pomoćnik državnog sekretara SAD za afričke poslove u periodu od 2013 do 2017.godine. Očekuje se da će Tomas-Grinfild biti jedna od mnogih različitih članova Bajdenove administracije, s obzirom da je 46. predsednik SAD konstantno govorio da će formirati kabinet koji će biti „najraznovrsniji u istoriji“.

  Tagovi:
  Iran, Rusija, SAD
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga