03:26 24 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  21825
  Pratite nas

  Parlamentarna skupština Saveta Evrope usvojila je Rezoluciju o vakcinama protiv bolesti kovid 19 u kojoj se ističe da vakcine moraju biti javno dobro na globalnom nivou i da imunizacija mora biti dostupna svima i svuda.

  U dokumentu se posebno naglašava da je u svim državama važno informisati građane da vakcinacija nije obavezna i da ni na koga ne sme biti vršen politički ili društveni pritisak da se vakcinišu, ukoliko to sami ne žele.

  Dodaje se i da treba obezbediti da niko ne bude diskriminisan ukoliko nije primio vakcinu, bilo da iz zdravstvenih razloga nije smeo da je primi ili nije želeo. 

  Važno je i preduzeti efikasne mere na vreme kako bi se suzbilo širenje dezinformacija u vezi sa vakcinom protiv virusa korona, kao i transparento informisanje o bezbednosti vakcine i mogućih neželjenih reakcija, stoji u Rezoluciji.

  Parlamentarna skupština Saveta Evrope se u dokumentu zalaže za pravednu i pravovremenu raspodelu vakcina, posebno vodeći računa o rizičnim grupama, kao i za nesmetan rad regulatornih tela koje treba da ispitaju i verifikuju vakcine, dodajući da je saradnja među državama izuzetna važna.

  Ističe se i da su naučnici koji su kreirali vakcinu protiv virusa korona u rekordnom roku učinili neverovatnu stvar.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  Parlamentarna skupština Saveta Evrope, Savet Evrope, vakcinacija, vakcina
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga