08:17 12 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  13113
  Pratite nas

  Nakon što je britanski list „Tajms“ objavio da je prošlog leta vojska SAD-a zaplenila u Libiji ruski samohodni protivvazdušni raketni sistem „Pancir“, novinar američkog „Nešenel interest“ kaže da je Americi bio potreban ovaj sistem kako bi izvukle određene informacije.

  „Činjenica da su Sjedinjene Američke Države zaplenile 'Pancir' ukazuje na to da se iz ovog kompleksa mogu izvući neke korisne informacije“, navodi se u članku.

  Podsetimo, britanski list „Tajms“ pisao je da je prošlog leta vojska SAD-a zaplenila u Libiji ruski samohodni protivvazdušni raketni sistem „Pancir“. Američki avion S-17 „Gloubmaster" sleteo je na aerodrom Zuvara zapadno od Tripolija, u njega je smešten protivavionski sistem, a transporter je odleteo u vazduhoplovnu bazu „Ramštajn“ u Nemačkoj.

  Američka strana nije ni potvrdila ni negirala tu informaciju.

  Inače, prenos kompleksa iz Libije objašnjen je time da navodno ne bi trebalo da „padne u ruke zlonamernim ljudima“ koji će uz pomoć njega moći da unište civilne avione.

  Prema mišljenju autora  „Nešenel interesta“, veliki je uspeh doći u posed „Pancira“, jer ovo nije simulacioni model, već prava tehnika protivnika.

  Kako se dodaje u članku, zaplena kompleksa se ne može pripisati želji Amerikanaca da eliminišu pretnju koju predstavlja ovaj sistem jer bi u tom slučaju bilo lakše uništiti ga na licu mesta.

   

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  Libija, raketni sistem, Rusija, Amerika, Pancir S1
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga