20:43 06 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  7684
  Pratite nas

  Nekadašnji istaknuti američki kontraobaveštajac Vilijam Bil Evanina smatra da je Kina nameravala da, preko testova na Kovid-19, prikuplja biometrijske podatke i DNK Amerikanaca da bi, kako je rekao, pobedila u trci kontrole nad svetskim biopodacima, objavio je Si-Bi-ES.

  Kako se navodi, najveća biotehnološka kompanija na svetu, kineska „BGI“, ponudila je prošle godine da izgradi i vodi laboratorije za testiranje na kovid u šest američkih država, uključujući Vašington, Njujork i Kaliforniju.

  Na to je reagovao Evanina koji je uputio upozorenje da „strane sile mogu da prikupljaju, skladište i eksploatišu biometrijske podatke preko kovid testova“.

  „Imajući u vidu da je BGI kineska kompanija, da li znamo gde će ti podaci da završe“, naveo je tada Evanina, nekadašnji direktor Nacionalnog centra kontraobaveštajne službe i bezbednosti SAD.

  Posle tog upozorenja nijedna od američkih država nije prihvatila ponudu „BGI grupe“.

  Si-Bi-Es je najavio da će u nedelju emitovati razgovor sa Evaninom koji tvrdi da „BGI grupa“ ima bliske veze sa kineskom vojskom i vladajućom Komunističkom partijom.

  Evanina je upozorio i da lični biopodaci u pogrešnim rukama mogu da predstavljaju pretnju po nacionalnu bezbednost i ekonomiju.

  Kineska kompanija, kako navodi Si-Bi-Es, nije želela da učestvuje u intervjuu, ali je saopštila:

  „Neosnovana je ideja da su genomski podaci američkih građana na bilo koji način ugroženi aktivnostima BGI u SAD“.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  obaveštajac, DNK, virus korona, testovi, SAD, Amerika, Kina
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga