23:26 07 Mart 2021
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  51155
  Pratite nas

  Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski se obratio predsedniku SAD-a Džou Bajdenu tokom intervjua za američki kanal HBO.

  „Gospodine predsedniče, zašto mi još uvek nismo članica NATO-a?“, zapitao je Zelenski.

  On je sugerisao da će ulazak Ukrajine u Alijansu pomoći Kijevu da „povrati" izgubljene teritorije i suprotstavi se Rusiji.

  „Kada bi Ukrajina bila članica NATO-a, tada ne bi bilo eskalacija na istoku Ukrajine. NATO je moćan signal svima, kada kažu: Ukrajina je naša ili Ukrajina nije naša, niste u neizvesnoj situaciji“, rekao je Zelenski.

  On smatra da bi pristupanje Ukrajine vojnoj zajednici potvrdilo status države kao evropskog i američkog saveznika.

  „To je jedna od važnijih tačaka bezbednosti, bezbednosti o kojoj je predsednik Bajden govorio“, zaključio je predsednik Ukrajine.

  Zelenski je izrazio nadu u podršku nove američke administracije. Prema njegovim rečima, Bajden je taj koji, „uzgred, vrlo dobro poznaje Ukrajinu“, i koji će pomoći Kijevu da reši sve nagomilane probleme.

  U decembru 2014. godine Ukrajina se odrekla nesvrstanog državnog statusa. U junu 2016. godine su usvojene dodatne izmene, koje ulazak u NATO definišu kao spoljnopolitički cilj države. Kijev je dobio i status partnera proširenih mogućnosti Alijanse. Očekuje se da će članice NATO-a pomagati u reformi vojske, bezbednosti, jačanju civilne kontrole i demokratskog nadzora, a takođe i u borbi protiv korupcije.

  Kako je primetio zamenik ministra inostranih poslova Rusije Aleksandar Gruško ovaj korak svedoči o tome da se Alijansa nije prilagodila novim bezbednosnim uslovima i da se oseća „komforno“ samo kada ima velikog protivnika. Državna duma je takođe naglasila da novi status Ukrajine nema ništa zajedničko sa punopravnim članstvom u NATO-u i nije direktno povezan sa razmeštanjem vojnih kontingenata.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  članstvo u NATO-u, Alijansa, NATO, Ukrajina, Vladimir Zelenski
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga