20:32 15 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  0 1481
  Pratite nas

  Ruska vakcina „Sputnjik Ve“ (Sputnik V) je tokom poslednjih ispitivanja pokazala visok nivo efikasnosti i bezbednosti, čineći Rusiju potencijalnim igračem na tržištu vakcina vrednom nekoliko milijardi dolara.

  Preliminarni rezultati analize kliničkih istraživanja, objavljeni u britanskom medicinskom časopisu „Lanset“, su pokazali da je vakcina „Sputnjik Ve“ (Sputnik V) efikasna 91,6 procenata u sprečavanju kovida 19 i obezbeđuje potpunu zaštitu od teških slučajeva bolesti. Vakcinacija je prošla bez ozbiljnih neželjenih efekata. Utvrđeno je da je vakcina sigurna i za starije ljude, piše WSJ.

  List navodi da „priznanje efikasnosti vakcine 'Sputnjik Ve' (Sputnik V) označava pobedu predsednika Rusije Vladimira Putina u globalnoj trci vakcina, obezbeđuje poverenje u mogućnosti ruske nauke i medicine i pobija neke kritike sa kojima se suočila Moskva za ubrzani razvoj vakcine i nedostatak podataka o ispitivanju“.

  Navodi se i da je efikasnost „Sputnjika Ve“ (Sputnik V) praktično jednaka efikasnosti vakcine američke „Moderne“, američke kompanije „Fajzer“ i njenog nemačkog partnera „BioNTeh“ (91,6 procenata naspram 95 procenata). Istovremeno, ruska vakcina je efikasnija od vakcine britansko-švedske kompanije „Astra Zeneka“, čija se efikasnost kreće od 62 procenta do 90 procenata.

  Naučni časopis „Lanset“ je objavio rezultate treće faze kliničkih ispitivanja „Sputnjika Ve“ (Sputnik V), potvrdivši njenu efikasnost i sigurnost. Tokom treće faze kliničkih ispitivanja vakcina je pokazala visok nivo efikasnosti, imunogenosti i sigurnosti.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  Rusija, Vladimir Putin, kovid 19, virus korona, vakcina, Sputnjik Ve
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga