03:17 09 Mart 2021
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  2036
  Pratite nas

  Uklanjanje naloga onlajn prodavnice Vikiliksa na društvenoj mreži Fejsbuk najnoviji je primer onoga što kritičari nazivaju sve češćim manirom društvenih mreža - cenzurom.

   Stranica onlajn prodavnice Vikiliksa na Fejsbuku ugašena je zbog navodnog kršenja standarda zajednice na društvenim mrežama. Dana 2. februara 2021. godine, Fejsbuk stranica koja pripada prodajnom ogranku mreže za transparentnost vesti nedostupna je, a u obrazloženju se navodi: „Vaša stranica, Vikiliks prodavnica je uklonjena. To je zato što se Vikiliks prodavnica protivi standardima naše zajednice“.

  Inače, ta stranica na Fejsbuku postoji od 3. decembra 2011. godine.

  Onlajn prodavnica Vikiliksa nudi košulje, dukseve i šolje sa logotipom organizacije, zajedno sa izjavama kao što su „Otkrivanje zločina nije zločin“, „Sloboda za Džilijana Asanža“ i „1984 nije uputstvo za upotrebu“, što se odnosi na delo Džordža Orvela.

  Zabranjena stranica onlajn prodavnice Vikiliksa na Fejsbuku
  © Foto : WikiLeaks Shop
  Zabranjena stranica onlajn prodavnice Vikiliksa na Fejsbuku

  „Razgovarao sam sa osobom (putem Fejsbuk podrške) i rekli su da mi ne mogu pomoći i da je žalbeni postupak jedini način“, objašnjava lice zaduženo za onlajn prodavnicu Vikilinsa.

  Dodaje da je postojao žalbeni postupak, ali da je u potpunosti automatizovan. „Žalba putem Fejsbuka ne omogućava ništa, više je bilo -  ako se ne slažete sa ovom odlukom kliknite ovo dugme“.

  Žalba je odbijena, bez obrazloženja.

  Menadžer onlajn prodavnice Vikiliksa je, međutim, otkrio nešto zanimljivo.

  Primetili su da je odluka o ukidanju stranice na Fejsbuku usledila nakon nečega što izgleda kao napad botova (automatizovanih naloga).

  „Neko je verovatno uspeo da namesti da izgleda kao da plaćamo botovima da dele objave“, objasnio je izvor.

  Sumnja se da je odluka o ukidanju stranice na Fejsbuku usledila nakon nečega što izgleda kao napad botova
  Sumnja se da je odluka o ukidanju stranice na Fejsbuku usledila nakon nečega što izgleda kao napad botova
  Poslednja objava onlajn prodavnice Vikiliksa pre nego što je stranica uklonjena bila je slika crne majice i sa natpisom „Oslobodite Asanža“.

  „Mislim da to nije sadržaj koji bi kršio njihovu politiku“, objasnio je izvor. „Pročitao sam njihove smernice - nismo se upuštali ni u šta protiv njih“, dodao je. 

  Proizvodi su sada na sniženju na sajtu Vikiliksa ako kupci prilikom kupovine koriste kod „Ne cenzuri“.

  Iz Fejsbukove službe za odnose sa medijima umesto odgovora zatražili su dodatne informacije o ugašenoj stranici i objasnili da ne mogu da daju komentare dok se detaljno ne pozabave tim pitanjem.

  Džulijan Asanž, suosnivač Vikiliksa i dalje je u zatvoru u Belmaršu, a američka vlada se žalila na odluku sudije da se ne ispuni američki zahtev za izručenje. Ako Asanž bude izručen Sjedinjenim Američkim Državama, preti mu do 175 godina zatvora zbog objavljivanja poverljivih dokumenata koji su, između ostalog, otkrili ratne i druge zločine u Iraku, Avganistanu i Gvantanamu.

  Tagovi:
  cenzura, Fejsbuk, Vikiliks
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga