00:08 09 Mart 2021
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  43034
  Pratite nas

  Najveće vojne vežbe poljske vojske „Zima-2020“ završile su se katastrofom, pišu poljski mediji.

  Prema informacijama izdanja „Interia“ u vežbama je učestvovalo nekoliko hiljada oficira. Uz postojeću tehnologiju na vežbama je korišćeno i najnovije naoružanje koje još nije predato poljskoj vojsci na korišćenje, kao što je protivavionski raketni kompleks „Patriot“, višecevni bacač raketa „HIMARS“ i višenamenski lovci F-35 pete generacije. Poljska će ovo naoružanje dobiti u narednih deset godina, do 2030. godine.

  Rezultati vežbi, koje je nadgledao i predsednik Poljske Andžej Duda, ostali su tajna.

  U skladu sa planom manevara, poljska vojska je trebalo da napadne sa istoka i da drži odbranu 22 dana, iako je „neprijatelj“ (Poljska se na istoku graniči sa Belorusijom i Rusijom) uspeo da tokom četvrtog dana „rata“ opkoli Varšavu. Lublin i Bjalistok su predati bez borbe.

  Komandanti pojedinih divizija bili su šokirani, odbili su da izvrše neka naređenja, jer im nisu bila jasna, piše list „Super Ekspres“.

  „Na svu sreću to je bila samo vežba“, izjavio je jedan komandant.

  Petog dana simuliranog konflikta „neprijatelj“ se nalazio na liniji Visle, vodio bitku za Varšavu, strateške luke su blokirane ili zauzete, avijacija i flota nisu postojale, jedinice poljske vojske istočno od Visle izgubile su 60 do 80 procenata vojnika, uprkos podršci NATO-a. Situacija je za Poljsku bila gora nego 1939. godine.

  „Faktički, za pet dana rat je izgubljen i poljske oružane snage su bile uništene“, piše Interia.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  rat, vojne vežbe, Rusija, Poljska
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga