16:00 02 Mart 2021
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  52110
  Pratite nas

  Evropske zemlje u početku su se opirale američkom pritisku da odustanu od opreme za 5G mrežu koju proizvodi „Huavej“, ali su kasnije mnoge donele propise koji ograničavaju ili čak zabranjuju njenu upotrebu.

  Kada je administracija bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa počela rat protiv kineskog tehnološkog giganta, jedan od važnih frontova bio je da ubedi evropske saveznike kako oprema „Huaveja“ predstavlja bezbednosnu pretnju i da je ne smeju koristiti u izgradnji 5G mreže.

  Jedno od ključnih oružja Vašingtona bila je pretnja saveznicima da će ih izbaciti iz programa razmene bezbednosnih podataka ukoliko sklope saradnju sa „Huavejem“, koji je vodeći u izradi opreme za 5G mrežu.

  Američki pristup naišao je, međutim, na otpor kod saveznika, kao što su Nemačka, Francuska i Velika Britanija. „Huavej“ je sklopio čak 91 ugovor o isporuci opreme, od kojih je gotovo polovina bila u Evropi.

  Čak i kada su evropske bezbednosne službe izrazile zabrinutost u vezi sa 5G opremom „Huaveja“, evropske zemlje su nastavile sa otporom Trampovom ratu protiv kineskog giganta i bilo je očigledno da pristup Vašingtona ne uspeva, otkriva Kit Krah, bivši američki državni podsekretar, koji je vodio „anti-Huavej“ politiku SAD u intervjuu za „Politiko“.

  „Naš pristup je bio da lupimo šakom o sto i kažemo „ne kupujte Huavej“. To je bio stil sukoba“, objasnio je Krah.

  Bivši diplomata otkriva da su SAD u jednom trenutku omekšale pristup, te da su počele da tretiraju strane partnere kao „mušterije“ i da im iznose „vredne ponude“.

  Predsednik Kine i SAD, Si Đinping i Donald Tramp, na bilateralnom sastanku G20 u Buenos Ajresu
  © AP Photo / Pablo Martinez Monsivais
  Sukob sa kineskim gigantom deo je politike koju je vodila administracija bivšeg predsednika Donalda Trampa, ali postoje naznake da će biti nastavljen i sa novim predsednikom SAD

  Krah je objasnio da je tada Amerika počela direktno da pregovara sa provajderima, preskačući predstavnike vlada, i da ih ubedi da izbegnu „Huavej“ opremu.

  „Posle nekog vremena, mogli smo da vidimo da je time stvorena kritična masa, bila je to prekretnica“, kaže Krah.

  Potom su evropske zemlje, jedna po jedna, pristajale na zahtev Vašingtona, među njima i neki od najvećih oponenata, kao što su Britanija ili Francuska, dodaje bivši državni podsekretar SAD. Čak je slična inicijativa pokrenuta i u Briselu, na nivou EU.

  Propisi protiv „Huavej“ razlikovali su se od zemlje do zemlje, neke su potpuno zabranile 5G opremu kineskog giganta, dok su druge ograničile njenu upotrebu.

  Dolaskom na vlast nove administracije Džoa Bajdena, nije izgledno da će se situacija promeniti. Bela kuća već je obznanila kako planira da se konfrontira sa Kinom po brojnim pitanjima.

  Đina Rajmondo, Bajdenova kandidatkinja za trgovinskog sekretara, rekla je kako nova administracija neće promeniti američko stanovište koje je doneo Trampov tim u vezi sa učešćem „Huaveja“ u globalnom razvoju 5G mreže. To znači kako će SAD nastaviti da optužuju kineskog tehnološkog giganta kako kroz svoju opremu omogućava Pekingu da špijunira klijente „Huaveja“, te da će nastaviti da ubeđuju druge zemlje da je ne koriste.

  „Huavej“ i kineske vlasti, sa druge strane, nastaviće borbu protiv američkih optužbi, tvrdećio da su neutemeljene i lažne.

  Pročitajte još:

   

  Tagovi:
  Evropa, Amerika, Huavej, 5G, Donald Tramp
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga