10:43 04 Mart 2021
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  0 553
  Pratite nas

  Snežna oluja i jaki vetrovi pogodili su danas severnu i zapadnu Nemačku, zbog čega je obustavljen železnički saobraćaj, a desilo se i na stotinu nesreća.

  Policija je saopštila da je 28 osoba povređeno na zaleđenim putevima.

  Nemačka meteorološka služba "DWD" pozvala je ljude da ostanu kod kuće, a vlasti su dovele beskućnike u topla skloništa usred temperatura ispod nule.

  Nacionalni železnički prevoznik "Dojče Ban" rekao je da su glavne vozne rute između Hamburga i Hanovera, Berlina i zapada otkazane dok su se snežni nanosi nagomilavali na kolosecima i dalekovodima.

  Otkazane su i neke vozne veze na istoku, mada je veći deo snega pao na severozapadu.

  ​U zapadnom gradu Minsteru, jednom od najteže pogođenih gradova, na ulicama je bilo toliko snega da kola hitne pomoći više nisu mogla da voze i sav javni prevoz je ugašen.

  ​Palo je više od 30 centimetara snega, nagomilavši se u nekim delovima i do jednog metara.

  U gradu Vupertalu, na zapadu Nemačke, vatrogasci su morali da spasu šest putnika sa čuvene povišene pruge u gradu nakon što je voz prestao da se kreće zbog ledenih uslova.

  Dok se zapad zemlje smrzavao, južna Nemačka je doživljavala mirne prolećne temperature.

  Neobičnu vremensku i temperaturnu podelu izazvao je polarni vrtlog koji potiskuje ledeni vazduh sa Arktika prema severnoj Nemačkoj baš kao što front niskog pritiska donosi vlažno, toplo vreme sa jugozapada, naveo je "DWD".

  I u Holandiji sneg

  U Holandiji je sneg prekrivao veći deo zemlje, prisiljavajući vladu da otkaže nedeljni krizni sastanak na kome se razgovaralo o pandemiji korona virusa.

  Vozne usluge su obustavljene, a Amsterdamski aerodrom upozorio je putnike na moguće otkazivanje leta.

  Tagovi:
  nevreme, oluja, Nemačka
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga