17:11 16 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  1401
  Pratite nas

  Nemačke vlasti razmišljaju o ruskoj vakcini „Sputnjik Ve“ (Sputnik V) zbog katastrofalne situacije sa vakcinama u Evropskoj uniji, piše nemački list „Spektakor“.

  U slučaju da evropski regulatori odobre ruski preparat, on će postati četvrta vakcina na evropskom tržištu nakon vakcina kompanija „Fajzer/Bionek“, „Astra Zeneka“ i „Moderna“.

  „Lako se može razumeti zašto bi Nemačka mogla da se prikloni vakcini 'Sputnjik Ve' (Sputnik V). Korišćenje preparata 'Fajzer/Biontek' i 'Moderna' otežano je zbog kašnjenja u isporuci i političkih kalkulacija“, smatra Spektakor.

  Što se tiče vakcine „Astra Zeneka“ evropski regulatori su i dalje oprezni prema njoj.

  U članku se obraća pažnja na publikaciju o rezultatima treće faze kliničkih ispitivanja vakcine „Sputnjik Ve“ (Sputnik V) u uglednom medicinskom časopisu „Lanset“. Ispitivanja su potvrdila veliku bezbednost preparata i efikasnost od 91,6 procenata.

  Prema mišljenju nemačkog lista ova vest je bila razlog za „burnu aktivnost“ u Nemačkoj.

  „U Nemačkoj su pozdravili mogućnost dobijanja još jedne vakcine, jer u zemlji raste nezadovoljstvo sporim tokom vakcinacije“, navodi list.

  Nemačka kancelarka Angela Merkel je u januaru izjavila, da je Rusiji predložila pomoć u registraciji vakcine „Sputnjik Ve“ (Sputnik V) u Evropskoj uniji. Prema njenim rečima, Nemačka je spremna na saradnju, ali da bi se vakcina koristila u Evropskoj uniji mora da dobije odobrenje Evropske agencije za lekove.

  Međutim, jedna članica EU, Mađarska, samostalno kupuje rusku vakcinu, a i Češka trenutno pregovara o nabavci ruske vakcine.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  Rusija, Nemačka, vakcina, Sputnjik Ve
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga