00:14 28 Februar 2021
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  77313
  Pratite nas

  Članak u makedonskom listu „Slobodna štampa“, povodom sastanka predsednika Srbije Aleksandra Vučića i makedonskog premijera Zorana Zaeva, služi kao „klasičan primer srpskog uticaja i propagande“ u Skoplju, rekao je Angel Džambazki, bugarski evropski poslanik i zamenik predsednika parlamentarne stranke VMRO BND.

  Prema rečima Džambazkog, u članku je predsednik Srbije Aleksandar Vučić predstavljen „kao veliki oslobodilac makedonskog naroda“.

   „Mislite da je kult ličnosti na ovim geografskim širinama nestao. Varate se. U Severnoj Makedoniji nije, u njoj Vučića karakterišu kao 'vođu iz Beograda'. Dok su Bugarska, Grčka i Evropska unija 'loše' u ovoj slici, koju je autor članka opisao sa neverovatnom patetikom“, napisao je političar na svojoj Fejsbuk stranici.

  U makedonskom članku koji je izazvao nezadovoljstvo u Bugarskoj navodi se se da „kakav god da je Vučić, on se na dan Svetog Trifuna pojavio na graničnom prelazu Tabanovci i doneo Makedoncima prve vakcine. Ni Evropska unija, ni Bugari, ni Grci niti bilo ko drugi“.

  „Gde su vakcine, koje je 'brat Bojko' obećao makedonskoj braći“, pita autor makedonskog članka i navodi, da je 'vođa iz Beograda' održao Bugarskoj lekciju o tome, da im predstoji još mnogo rada u diplomatiji i geostrategiji.

  Podsetimo, krajem decembra je objavljeno da je Sofija obećala da će Severnu Makedoniju snabdeti vakcinama, kada Bugarska dobije dovoljan broj doza, ali to se nije dogodilo.

  Pročitajte još:
  Tagovi:
  vakcine, Aleksandar Vučić, Srbija, Makedonija, Bugarska
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga