03:12 09 Mart 2021
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  94294
  Pratite nas

  Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je da je Alijansa spremna kako za konfrontaciju sa Rusijom, tako i za saradnju, ali da sve zavisi od stava Moskve, piše španski list „Mundo“.

  „Verujem da Rusiji treba poslati jasan signal – ako oni žele sukob, mi smo spremni. Ako oni žele da sarađuju, biće nam drago“, rekao je Stoltenberg, istakavši da je Alijansa spremna da „štiti svoje članice“.

  Prema njegovim rečima, dijalog sa Rusijom treba da se zasniva „na sili, na čvrstini“.

  „Ali mi takođe treba da razgovaramo sa Rusijom. Među obuzdavanjem i dijalogom nema protivrečnosti. Čak i ako ne verujemo da odnosi sa Moskvom mogu biti bolji, treba da nastavimo da razgovaramo, jer je neophodno da se održavaju važne veze i odnosi“, rekao je on, istakavši da je neophodno održavati odnose sa Moskvom zbog rizika od obnavljanja trke u naoružanju.

  Stoltenberg je podsetio da su Rusi „njihovi susedi, da postoje interesi i da treba izbegavati incidente, posebno na granicama“.

  „Kao norveški političar imam veliko iskustvo u radu sa Rusijom i znam da je to moguće“, konstatovao je on.

  Ranije je Stoltenberg saopštio da će ministri odbrane država-članica NATO-a razgovarati o povećanju finansiranja vojnih aktivnosti Alijanse u blizini ruskih granica. Kako je rekao, namerava da predloži da se poveća finansiranje osnovne aktivnosti obuzdavanja i odbrane Alijanse.

  Pročitajte još:

   

   

   

  Tagovi:
  Stoltenberg, Rusija, NATO
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga