19:37 21 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  3089
  Pratite nas

  Japanski list „Hokaido šimbun“ kritikovao je vladu zemlje zbog politike koju je odabrala u odnosima prema Rusiji. Prema mišljenju izdanja, Tokio bi trebao „fundamentalno da promeni pristup“ pregovorima o Kurilskim ostrvima.

  „Ustupak Japana izazvao je situaciju u kojoj je Rusija 'digla nos'. Detalji tadašnjih rusko-japanskih pregovora u Singapuru 2018. godine još uvek nisu u potpunosti otkriveni. Međutim, sada će se morati otkriti ti detalji u granicama mogućnosti i izvršiti 'reviziju' našeg spoljnopolitičkog kursa“, kaže se u članku.

  Pod „jednostranim ustupkom“ autor podrazumeva izjavu bivšeg japanskog premijera Šinzo Abea koji je posle sastanka sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom potvrdio ranije postignuti dogovor o ubrzanju pregovora o mirovnom sporazumu na osnovu Zajedničke deklaracije iz 1956. godine. Do tada je zvanična pozicija Tokija bila da povrati četiri ostrva pre zaključenja sporazuma.

  U članku se govori da situaciju, navodno, komplikuje to što Japan, prema izjavi generalnog sekretara vlade Kacunobu Katoa, namerava da se drži „osnovnog kursa“ i nastavi pregovore sa Rusijom. Autora članka brine „indiferentan odnos“ japanskih vlasti prema amandmanu unesenom u ruski Ustav, kojim se zabranjuju zahtevi za otuđenje dela teritorije.

  Spor oko Kurilskih ostrva

  Rusija i Japan vode pregovore o zaključivanju mirovnog sporazuma, a Tokio se nada da će taj cilj biti postignut rešavanjem teritorijalnih pitanja, odnosno statusa Južnih Kurila.

  Japan pretenduje na ostrva Kunašir, Šikotan, Iturup i Habomai, pozivajući se na bilateralni Traktat o trgovini i granicama iz 1855. godine. Moskva insistira na tome da su ostrva ušla u sastav Sovjetskog Saveza na osnovu ishoda Drugog svetskog rata i da ruski suverenitet nad njima ne podleže preispitivanju.

  Sovjetski Savez i Japan su 1956. godine potpisali Zajedničku deklaraciju, u kojoj je Moskva pristala da, nakon zaključivanja mirovnog sporazuma, razmotri mogućnost da Japanu preda ostrva Habomai i Šikotan. Sudbina Kunašira i Iturupa nije bila tema pregovora.

  Predsednik Rusije Vladimir Putin potpisao je zakon kojim se narušavanje teritorijalne celovitosti Rusije, uključujući i delimično otuđenje teritorije, izjednačava sa ekstremizmom.

  U decembru 2016. godine lideri Rusije i Japana su postigli dogovor da razgovaraju o zajedničkim ekonomskim aktivnostima na ostrvima uz poštovanje pravnih pozicija obe države. Realizacija zajedničkih projekata se planira u oblastima kao što su marikultura (uzgoj ribe i rakova), proizvodnja staklenika, turizam, vetroelektrane i prerada otpada.

  Prvi pilot projekat putovanja japanskih turista na Kurilska ostrva odvijao se u jesen 2019. godine.

  U čemu je rusko-japanski spor oko Kurila pogledajte ovde:

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  Rusija, Japan, Kurilska ostrva
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga