22:11 10 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  0 510
  Pratite nas

  U zapadnim zemljama se sve više govori o efikasnosti ruske vakcine „Sputnjik Ve“ (Sputnik V) protiv virusa korona, kaže nemački biotehnolog i docent Centra za menadžment u Insbruku Rajnhard Reneberg.

  „Bez obzira na raniju kritiku u zapadnim zemljama, sve se glasnije čuje, pa i u austrijskoj vladi, da je 'Sputnjik Ve' (Sputnik V) efikasna vakcina protiv virusa korona. Prema poslednjim podacima objavljenim u časopisu 'Lanset' 16 od 14.964 vakcinisanih (0,1 procenat) su se inficirali. Neželjene reakcije nakon vakcinacije ruskom vakcinom su blage, navodi se u studiji. Uglavnom su simptomi slični gripu, slabost ili bol na mestu injekcije“, navodi se u članku Reneberga „Šta zaista može 'Sputnjik Ve' (Sputnik V), objavljenom na sajtu Centra za menadžment u Insbruku.

  Vakcinacija ruskim preparatom podrazumeva dve injekcije raznim tipovima adenovirusa AD 26 i AD 5.

  „Reč je o bezopasnim virusima prehlade. Ova takozvana vektorska vakcina koristi viruse kao prenosnike ili vektore. Oni su 'trojanski konji' genetskih inženjera“, navodi naučnik.

  Prema njegovim rečima, takav metod ne dozvoljava stvaranje antitela na vektore (adenoviruse) nakon prve injekcije i ne slabi efekat druge.

  „Prema podacima ruskog proizvođača, efikasnost vakcine je oko 91,4 procenata. Mada su ovo podaci analize trenutne treće faze kliničkih ispitivanja“, primetio je Reneberg.

  On je saopštio, da se vektorskim vakcinama smatraju i vakcine kompanije „Džonson i Džonson“, koje su naredni kandidat za registraciju u EU, kao i već registrovana vakcina u EU „Astra zeneka“, koja je manje efikasna protiv mutacije B.1.351, prvi put otkrivene u Velikoj Britaniji.

  Ranije je austrijski kancelar Sebastijan Kurc u intervjuu za list „Welt am Sonntag“ izjavio, da je spreman da se vakciniše protiv virusa korona ruskom „Sputnjik Ve“ (Sputnik V) ili kineskom vakcinom, ako ih odobre u Evropskoj uniji. Takođe je izrazio spremnost da organizuje proizvodnju lekova u Austriji. Kurc je pre toga rekao da će Evropska agencija za lekove (EMA) morati da razmotri prijave za registraciju ruskih i kineskih vakcina protiv virusa korona u EU, po ovom pitanju ne bi trebalo da bude „geopolitičkih tabua“.

  Ugledni naučni časopis „Lanset“ je ranije objavio da je efikasnost vakcine 91,6 procenata, među dobrovoljcima starijim od 60 godina je 91,8 procenata. Antitela na virus korona nakon vakcinacije „Sputnjikom Ve“ (Sputnik V) pronađena su kod 98 procenata dobrovoljaca. 

  Saznajte više o ruskoj vakcini „Sputnjik Ve“ (Sputnik V):

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  vakcina, virus korona, kovid 19, Sputnjik Ve
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga