22:49 13 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  0 875
  Pratite nas

  Razvojni put koji vojsku jedne zemlje čini moćnom ne mora nužno važiti i za drugu, smatraju stručnjaci. Na osnovu jedinstvene formule koja uključuje topografiju i geostrategiju, eksperti su napravili spisak od prvih pet najjačih armija na svetu, piše časopis „Nešenal interest“.

  Na prvo mesto list je stavio Sjedinjene Američke Države. Napominje se da SAD imaju ogroman odbrambeni budžet, opsežnu infrastrukturu i veliki broj trupa. Potencijal američke vojske kombinovan je sa moćnom odbrambenom industrijom, uključujući i u oblasti vazduhoplovstva i prisustva nekoliko grupa nosača aviona.

  Američki nosač aviona Karl Vinson i krstarica CG-52 Banker Hil u Arapskom moru
  © AFP 2021 / Jay Directo
  Američki nosač aviona "Karl Vinson" i krstarica CG-52 "Banker Hil" u Arapskom moru

  Drugo mesto, po mišljenju stručnjaka zauzima Rusija. U tekstu se ukazuje na aktivno oživljavanje flote. Očekuje se da će 2021. godine nova generacija ruskih strateških podmornica i podmornica sa krstarećim raketama dati zemlji niz prednosti.

  Nuklearna podmornica projekta Borej Knez Vladimir
  © Sputnik / Oleg Kulešov
  Nuklearna podmornica projekta "Borej" "Knez Vladimir"

  Rastuća snaga modernizovanih korveta i drugih malih brodova Rusije ojačaće odbranu priobalja. Takođe, ruska vojska je superiornija od američke u svim kategorijama kopnenih snaga, osim u oklopnim vozilima, smatraju stručnjaci.

  Na trećem mestu je kineska vojska koja nastavlja sa značajnim dugoročnim ulaganjima u sve oblasti vojne industrije. Peking ima drugi po veličini vojni budžet i najveći broj rezervista koji ispunjavaju uslove za vojnu službu. Kina trenutno realizuje nekoliko ambicioznih programa nabavki za naredne decenije, od stvaranja sopstvenih udarnih grupa nosača aviona do razvoja flote bombardera i lovaca šeste generacije.

  Kineska vojska
  © REUTERS / China Daily
  Kineska vojska

  Bez obzira na relativno mali odbrambeni budžet i nedostatak velikog broja vojnih proizvoda u poređenju sa tri vodeće svetske sile, vojni potencijal Indije potiče iz njene ogromne brojnosti i podjednako impresivnim brojem rezervista. S tim u vezi, zemlja se nalazi na četvrtom mestu najjačih vojski. Autori napominju da zemlja ima veliku flotu tenkova, kao i velike obalske odbrambene snage i solidnu rezervu artiljerijskog oruđa.

  Tenkisti indijskih snaga na probi parade za Dan republike u Nju Delhiju
  © REUTERS / ADNAN ABIDI
  Tenkisti indijskih snaga na probi parade za Dan republike u Nju Delhiju

  Iako je Nju Delhi i dalje uvoznik vojne tehnike, nedavno je postavio temelje za samostalnu domaću odbrambenu industriju, zauzevši četvrto mesto na rang-listi.

  Peto mesto eksperti su dali Japanu. Japan je 2020. prvi put zbacio Francusku i zauzeo njeno mesto na spisku najmoćnijih vojski na svetu. Tokio ima jako vazduhoplovstvo i aktivno prisustvo u pojedinim kategorijama pomorskih snaga, ali globalni rang Japana opada zbog relativnog nedostatka kopnenih snaga.

  Japanski vojni avion F-15
  © AFP 2021 / Kazuhiro NOGI
  Japanski vojni avion F-15

  List je u decembru pisao da su odnosi između Rusije i NATO-a bili toliko napeti, da bi svaki pogrešno protumačeni incident mogao da dovede strane u stanje „slučajnog rata“. Autori su istakli da je bezbednosna situacija na evropskom kontinentu dostigla najgore stanje u poslednjih 30 godina, a vojne snage Rusije i NATO-a deluju mnogo bliže jedna drugoj, što dovodi do potencijalno opasnih incidenata.

  Tagovi:
  vojska, Rusija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga