07:43 18 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  0 483
  Pratite nas

  Scenario u vezi sa razvojem situacije u Donbasu, kojeg se sada pridržava Kijev, je „loš mir je bolji od dobrog rata“, izjavio je ministar spoljnih poslova Ukrajine Dmitrij Kuleba.

  „Naš scenario se sada uslovno može okarakterisati kao 'loš mir je bolji od dobrog rata' i mi po njemu radimo“, rekao je Kuleba televiziji „Prjamoj“, odgovarajući na pitanje u čemu se sastoje pet scenarija Kijeva za Donbas i koji je najrelevantniji za primenu.

  Prema rečima ministra, na sastanku Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu Ukrajine odlučeno je da se analizira pet scenarija za razvoj situacije u Donbasu i njihova usklađenost sa trenutnom situacijom u regionu.

  Kuleba je rekao da bi Kijev trebalo da maksimalno iskoristi minski pregovarački proces za rešavanje situacije u Donbasu.

  Savet za nacionalnu bezbednost i odbranu Ukrajine je 19. februara razgovarao o pogoršanju bezbednosne situacije u Donbasu, donete su odluke poverljive prirode. Posle sastanka, sekretar SNBO-a Aleksej Danilov rekao je da je doneta odluka o reviziji pet scenarija za Donbas.

  Podsetimo, Ukrajinske vlasti su u aprilu 2014. godine pokrenule vojnu operaciju protiv Donjecke i Luganske Narodne Republike koje su proglasile nezavisnost nakon državnog prevrata u Ukrajini u februaru 2014. Kijev ne priznaje DNR i LNR i smatra teritorije ovih dveju republika okupiranim, a ustaničke snage terorističkim. Prema najnovijim podacima Ujedinjenih nacija, oko 13.000 ljudi postali su žrtve sukoba.

  Minski sporazumi

  U Minsku je 12. februara 2015. godine održani pregovori lidera država „normandijske četvorke“. Minski sporazumi za rešavanje situacije na istoku Ukrajine predviđaju prekid vatre, povlačenje teškog naoružanja sa kontakt linije i ustavnu reformu čiji bi ključni elementi trebalo da budu decentralizacija i usvajanje zakona o posebnom statusu Donbasa.

  Plan još uvek nije ispunjen, jer ukrajinski političari neprekidno odlažu njegovu primenu i čak izjavljuju da on ima samo savetodavan karakter, a ne i obavezujući. Ruski stav je da ne postoje alternative Minskim sporazumima. 

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  Dmitrij Kuleba, Minski sporazum, Ukrajina, Donbas
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga