11:21 08 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  12230
  Pratite nas

  Američki časopis „Nešenal interest“ objavio je članak o pripremama Sjedinjenih Američkih Država za konfrontaciju sa Rusijom u Evropi.

  Pentagon će pojačati „obuzdavanje“ Moskve u Istočnoj Evropi pomoću nekoliko inicijativa. Tu spadaju izvođenje multinacionalnih vojnih vežbi, razvoj krstarećih raketa velikog dometa kopnenog baziranja i sredstava za nadzor u strateški važnim oblastima.

  Kako piše autor članka, 25. udarna grupa vazduhoplovnih snaga SAD sada preusmerava fokus operacija sa Bliskog istoka, gde je vodila vojne operacije u Avganistanu, kao i protiv ostataka DAEŠ-a. Sada će ova jedinica američkog ratnog vazduhoplovstva sprovoditi operacije u Evropi.

  Da bi se to uradilo, u Rumuniju i baltičke države biće poslata izviđačko-udarna bespilotna letelica „MKu-9 Riper“. Sjedinjene Američke Države u svom arsenalu imaju više od sto takvih letelica.

  Autor članka smatra da bi ovaj dron, koji je ranije učestvovao u vojnim dejstvima protiv terorista, mogao da postane dragoceno oružje u sveobuhvatnom ratu velikih sila. Tome doprinosi njegova tehnička efikasnost i preciznost kojom „Riper“ prati i uništava neprijateljske ciljeve.

  Osim toga, američko ratno vazduhoplovstvo neprestano radi na poboljšanju ovog oružja kako bi bilo u stanju da se izbori sa izuzetno visokotehnološkim protivnikom. Trenutno „MKu-9 Riper“ nema stelt tehnologiju, precizirao je autor.

  On je primetio da bi zbog prostranosti ruskih granica prisustvo takvog drona moglo biti značajno.

  „Oprema za video-nadzor će verovatno biti tražena kako u Severoistočnoj Evropi, u blizini baltičkih država, tako i u južnim regionima Istočne Evrope, uključujući i Crno more i zemlje kao što je Rumunija“, zaključio je autor.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  Rusija, SAD
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga