14:45 19 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  0 316
  Pratite nas

  Manjak vakcina i nedostaci zdravstvenih sistema u različitim zemljama dovode do toga da će mogućnost vakcinacije postati konkurentna prednost, rekao je Sputnjiku poznati izraelski advokat Eli Gervic.

  „Vidimo veliko interesovanje građana različitih zemalja za vakcinaciju u određenim zemljama koje imaju pristupačan zdravstveni sistem i dovoljan broj injekcija. To jest, radi se o nekoj vrsti 'vakcinacionog turizma'. Na primer, u Izraelu postoji potražnja za vakcinacijom. Zemlja je i pre pandemije bila jedan od centara medicinskog turizma“, objašnjava advokat.

  Kako je rekao, Izrael je na prvom mestu u svetu po broju vakcinisanih stanovnika. Pored političke odluke, Gervic smatra da za to postoje dva razloga – kao prvo – nema deficita vakcina, „Izrael čak optužuju za previše blisku saradnju sa kompanijom 'Astra zeneka' na razmeni informacija“.

  „A kao drugo zemlja ima centralizovani medicinski sistem, kakvog, očekivano, nema u Evropskoj uniji, koja obuhvata mnogo različitih zemalja“. Ne postoji ni u Americi, gde je zdravstveni sistem podeljen po saveznim državama i bazira se na privatnoj medicini, a ne na državnoj. U Izraelu se većina medicinskih usluga pruža preko četiri medicinska fonda, koje nas, imigrante iz Sovjetskog Saveza, podsećaju na sistem sovjetskih poliklinika, sa svim njihovim zaboravljenim prednostima“, kazao je Gervic.

  Pored toga, prema njegovim rečima, u Izraelu teže ka tome da maksimalno obuhvate vakcinacijom sve starosne grupe iznad 16 godina, počev od starijih i rizičnih grupa.

  Gervic naglašava da je bila važna i odluka da se ne vakcinišu samo stanovnici Izraela, nego i stranci koji se nalaze u zemlji, čak i ilegalni imigranti.

  Međutim, kako kaže, u ovom momentu nije moguće posetiti Izrael – država je ograničila mogućnost ulaska u zemlju čak i za svoje državljanine koji se nalaze u inostranstvu. Gervic objašnjava da se država fokusira na „dva paralelna vektora – zatvaranje granica kako bi sprečila da se u zemlji pojave novi sojevi virusa, i totalnu vakcinaciju“.

  Pročitajte još:

   

  Tagovi:
  Astra zeneka, virus korona, koronavirus, vakcinisanje
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga