15:17 23 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  0 3214
  Pratite nas

  Ako Kijev ne prestane sa geopolitičkim avanturama i ne počne da ispunjava Minske sporazume, rizikuje da izgubi Donjecku Narodnu Republiku i Lugansku Narodnu Republiku, rekao je zamenik ruskog ambasadora pri UN Dmitrij Poljanski na sednici Generalne skuptštine UN posvećenoj situaciji na „privremeno okupiranim teritorijama u Ukrajini“.

  I dok su zapadne zemlje apelovale na Rusiju da sprovodi Minske sporazume, Poljanski je rekao da je „privrženost Kijeva“ Minskim sporazumima samo „fini i korisni mit za Zapad koji nema nikakve veze sa realnošću“.

  U tom kontekstu citirao je ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog da su „Minski sporazumi potrebni ne radi normalizacije situacije, već radi očuvanja sankcija protiv Rusije“.

  Povodom tvrdnji koje na međunarodnom nivou iznose predstavnici Kijeva i zapadnih država da Kijev ispunjava obaveze iz Minskih sporazuma, a da ih ne ispunjava Rusija Poljanski ističe:

  „Takva nerazumna igra Kijeva i njegovih zapadnih kolega može da ima vrlo negativne posledice po Ukrajinu. Više puta smo na to upozoravali. Kijev je svojevremeno svojim bezdušnim i nelegalnim postupcima odgurnuo od sebe Krim i Donbas. Stanovnici Krima su svoj izbor napravili i njih više neće vratiti. Stanovnici Donjecka i Luganska još drže vrata odškrinuta.“

  Da se ta vrata ne bi zatvorila, Kijev mora što pre da prekine svoje geopolitičke igre i da napokon počne da ispunjava Minske sporazume – tačku po tačku, onako kako su formulisane i potpisane, dodao je ruski diplomata.

  Prema njegovim rečima, drugog puta sa optimističnim ishodom za Ukrajinu  - nema.

  On je ponovio da je konačni cilj realizacije Minskih sporazuma da se Donbas vrati u sastav Ukrajine, ali ključni uslov za to je direktan dijalog Kijeva sa njima uz posredovanje OEBS i Rusije.

  Carinska služba na prelazu u Donjecku Narodnu Republiku
  © Sputnik / Igorь Maslov

  „Takav dijalog je Ukrajina odbacila na samom početku“, rekao je Poljanski i dodao da je rešenje za istok Ukrajine isključivo na samoj Ukrajini.

  Što pre to u Kijevu shvate, to bolje, zaključio je on.

  Prethodno je na istoj sednici ukrajinski ambasador rekao da Rusiji treba oduzeti pravo veta u Savetu bezbednosti UN zbog toga što je, kako kaže, učesnica u konfliktu na istoku Ukrajine.

  Rusija je u više navrata negirala takve optužbe i istakla da je zainteresovana za normalizaciju situacije u tom regionu.

  Tagovi:
  Dmitrij Poljanski, Donbas, Ukrajina, Rusija, UN
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga