09:47 07 Mart 2021
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  0 190
  Pratite nas

  U ovom trenutku, američki sistemi protivraketne odbrane su fokusirani na Severnu Koreju, a prati se i Iran zbog njegovog programa razvoja balističkih raketa, saopštio je zamenik predsednika Komiteta načelnika štabova oružanih snaga SAD general Džon Hajten.

  „Potencijal naše nacionalne protivraketne odbrane u ovom trenutku je, očigledno, fokusiran na Severnu Koreju, a ne na Kinu, Rusiju i Iran. Počinjemo pažljivo da pratimo Iran, pošto Iran značajnim tempom nastavlja da gradi rakete“, rekao je Hajten tokom video-konferencije koju je organizovao vašingtonski Centar za strateška i međunarodna istraživanja.

  „Protivnici SAD nas prate već 25 godina. Napravili su strategije borbe protiv naše jake zemlje, i odlučili da ulože značajna sredstva u rakete“, smatra Hajten.

  On je podsetio da su Oružane snage SAD „uvek odvojeno razmatrale svoju nuklearnu doktrinu, PRO, kosmos“.

  „Moramo početi da gledamo na strateško odvraćanje na način koji uzima u obzir sve (ove faktore) u celini“, dodao je general.

  SAD pažljivo prate „značajna ulaganja“ Rusije i Kine u raketne tehnologije radi obuzdavanja ovih izazova, jer ne žele rat sa ruskom i kineskom vojskom, izjavio je Hajten.

  „Sagledavamo praktičan problem (ravnoteže) ruskih nuklearnih snaga i njenog potencijala sa našim mogućnostima za efikasno reagovanje. Ako pogledate na regionalne potencijale Rusije i Kine, njihova ulaganja u rakete srednjeg dometa (krstareće, hipersonične i balističke), onda je to izazov. Potrebno je proučiti ovu situaciju, zaštititi sebe, boriti se protiv ovih izazova, obuzdavati, jer poslednje što želimo je rat sa Rusijom i Kinom“, izjavio je general.

  Prema njegovim rečima, SAD moraju da budu u stanju da reaguju na izazove. Hajten tvrdi da kineske rakete srednjeg dometa prete SAD u zapadnom Pacifiku.

  „Pažljivo to pratimo. Rusija i Kina izdvajaju značajna sredstva za raketnu tehnologiju. Apsolutno je potrebna pažljiva analiza, kako se najbolje tome suprotstaviti“, zaključio je general.

  Pročitajte još:

   

   

  Tagovi:
  SAD, Rusija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga