00:58 11 April 2021
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  0 133
  Pratite nas

  Premijer Jermenije Nikol Pašinjan smenio je načelnika Generalštaba Oružanih snaga, general-pukovnika Onika Gasparjana koji je zajedno sa 40 visokih oficira zatražio njegovu ostavku.

  „Danas sam doneo odluku da smenim načelnika Generalštaba i njegovog prvog zamenika. Ministar odbrane već sprema odgovarajuću odluku o imenovanju novog šefa Generalštaba i njegovog zamenika“, saopštio je Pašinjan u obraćanju naciji.

  Premijer je pozvao vojsku da nastavi da radi svoj posao, da čuva granice i ne gubi budnost. On je nazvao mešanje vojske u politiku i izlaženje sa političkim saopštenjima nedopustivim.

  On je saopštio da će razlog za smenu visokih vojnih zvaničnika saopštiti na centralnom trgu u Jerevanu, gde je pozvao svoje pristalice na miting.

  „Sada je najvažniji zadatak - sačuvati građansku i narodnu vlast“, dodao je premijer. 

  Pašinjan je saopštio da se trenutno nalazi u zgradi Vlade.

  Generalštab vojske Jermenije ranije je zatražio ostavku premijera Nikole Pašinjana. On je to nazvao pokušajem vojnog udara.

  „Premijer i Vlada Jermenije nisu u stanju da donose adekvatne odluke u ovoj kriznoj i sudbonosnoj za jermenski narod situaciji. U vezi sa nastalom situacijom Oružane snage Jermenije zahtevaju ostavku premijera i Vlade Jermenije, istovremeno upozoravaju na uzdržanost od primene sile protiv naroda, čija deca su poginula, braneći otadžbinu i Karabah“, navodi se u saopštenju Generalštaba Oružanih snaga Jermenije.

  Juče je predsednik Jermenije Armen Sarkisjan na predlog Pašinjana smenio prvog zamenika načelnika Generalštaba Tirana Hačatrjana koji je ismejao reči šefa vlade o raketnim sistemima Iskander.

  Popularnost Pašinjana naglo je opala nakon potpisivanja primirja sa Azerbejdžanom o Nagorno-Karabahu u jesen prošle godine. Jerevan se, u skladu sa sporazumom, morao odreći Kelbadžarskog, Lačinskog i Agdamskog regiona. Nakon toga, u jermenskoj prestonici su počeli protesti.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  Jermenija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga