00:49 12 April 2021
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  54226
  Pratite nas

  Ruski senator Aleksej Puškov je na Telegram kanalu kritikovao izjavu predsednika Amerike Džoa Bajdena o tome da SAD nikad neće priznati da Krim pripada Rusiji. Kako kaže, ceo svet zna da je Krim - ruski. Svoj stav su izneli i potpredsednik krimskog parlamenta Vladimir Bobkov i član Državne dume Konstantin Baharev.

  „Ceo svet zna da je Krim Rusija. I od mišljenja Bajdena ta istorijska činjenica se neće promeniti. I sigurno nije na Bajdenu da odluči u kojoj zemlji će živeti dva miliona stanovnika Krima. Oni su odlučili“, napisao je Puškov.

  Potpredsednik krimskog parlamenta Vladimir Bobkov je posle izjave predsednika Amerike posavetovao američke vlasti da se ne odriču priznavanja ruskog statusa Krima.

  „Nema potrebe da političari iz bilo koje zemlje koriste reč 'nikada'. Ta reč ne postoji u diplomatiji. Ne bi trebalo da koriste ovaj termin, jer će u situaciji sa Krimom u praksi sve biti drugačije. Ne bi trebalo da se zaklinju da nikada neće priznati Krim. Sve su to banalne i poznate izjave, čak i ako potiču od predsednika SAD-a“, rekao je za Sputnjik Bobkov.

  „To, da je Krim ruski, danas shvataju i priznaju sve pametne i adekvatne političke snage na svetu. To da Krim preživljava period svog najburnijeg razvoja u poslednjih deset godina jasno je ne samo stanovnicima Krima, nego i svima koji su bili na poluostrvu“, primetio je Bobkov.

  Član Državne dume i poslanik s Krima Konstantin Baharev kaže da nije iznenađen odbijanjem američkog predsednika da prizna ruski status Krima, jer u suprotnom bi morao da prizna i umešanost SAD-a u puč u Ukrajini 2014. godine.

  „Bilo bi čudno da je izjavio nešto drugo. Ovde nema ništa iznenađujuće. Za Bajdena je napuštanje ove pozicije ravno priznanju zločina i umešanosti u državni udar 2014. u Ukrajini. Ni on, niti bilo ko drugi, ko je bio u administraciji predsednika Baraka Obame, nikada javno neće dati drugačiji stav o Krimu. Za njih je priznavanje ruskog statusa Krima jednako političkom samoubistvu“, izjavio je Baharev.

  Ranije je Bajden izjavio, da Amerika nikada neće priznati da je Krim ruski i da će nastaviti da radi na tome da Rusija odgovara zbog „agresije“ na Ukrajinu.

  Podsetimo, Krim se ujedinio s Rusijom posle referenduma koji je održan u martu 2014. godine nakon državnog udara u Ukrajini, na kom se većina stanovnika Republike Krim i Sevastopolja izjasnila za ulazak u sastav Rusije.

  Ukrajina smatra Krim svojom teritorijom, ali privremeno okupiranom, dok su ruske vlasti više puta saopštavale da su se Krimljani demokratskim putem i u skladu sa međunarodnim pravom i statutom UN izjasnili za prisajedinjenje Rusiji. Predsednik Rusije Vladimir Putin rekao je da je to pitanje zatvoreno.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  Džo Bajden, Rusija, Krim
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga