23:36 10 April 2021
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  10132
  Pratite nas

  Pentagon je u dovoljnoj meri informisao rusku stranu o udarima na Siriju, saopštio je portparol američkog Ministarstva odbrane Džon Kirbi. On je tim rečima reagovao na kritiku šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrova zbog toga što je američka vojska upozorila Rusiju o napadu svega četiri ili pet minuta ranije.

  „Drago mi je što je ministar spoljnih poslova potvrdio da su oni bili informisano putem kanala za sprečavanje sukoba. Zahvalan sam što je želeo to da potvrdi. I mi smo učinili ono što smo smatrali da predstavlja relevantan obim informisanja... To ne treba nikoga da šokira, ali mi ćemo raditi ono što moramo u cilju informisanja, ali ćemo takođe raditi i ono što moramo kako bismo zaštitili naše snage“, rekao je Kirbi.

  On je dodao da se u konkretnoj situaciji radilo o pitanju osiguranja tajnosti operacije.

  Pentagon je ranije saopštio da je usled vazdušnog napada na Siriju uništeno nekoliko infrastrukturnih objekata šiitskih grupa, koje podržava Iran.

  Kako je istaknuto, taj potez je odgovor na nedavne napade na američke i koalicione snage u Iraku.

  Prema rečima Kirbija, u potpunosti je uništeno devet objekata, a delimično dva. Objekti su birani oprezno i precizno, a takvi su bili i napadi.

  Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov je, međutim, kritikovao je Sjedinjene Američke Države zbog toga što je američka vojska o predstojećem napadu na Siriju upozorila Rusiju svega četiri ili pet minuta ranije.

  „Naše vojnike su upozorili četiri ili pet minuta pre napada. Naravno, čak i ako govorimo o sprečavanju slučajnih sukoba između snaga dve zemlje, kao što je uobičajeno u odnosima ruskih i američkih vojnika, nema nikakve koristi od takve vrste upozorenja kada se napad već izvodi“, rekao je Lavrov ranije u Moskvi.

  On je podsetio da SAD nezakonito borave na teritoriji Sirije, kršeći sve norme međunarodnog prava, uključujući rezoluciju Saveta bezbednosti UN o rešavanju sirijske krize.

  Tagovi:
  napad, Sirija, Sergej Lavrov, Pentagon
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga