19:47 14 April 2021
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  0 1423
  Pratite nas

  Predsednik Filipina Rodrigo Duterte čvrsto je obećao da će brzo odustati od vojnog sporazuma između Vašingtona i Manile ako američko nuklearno oružje bude raspoređeno na Filipinima.

  „Izjavio sam da ćemo razvijati nezavisnu spoljnu politiku. Uverio sam Kinu da neću dozvoliti da se nuklearno naoružanje Amerike rasporedi na Filipinima“, rekao je Duterte tokom konferencije za štampu u vazduhoplovnoj bazi Vilamor u Pasaju.

  Konferencija je održana nakon što je Duterte prisustvovao ceromoniji povodom pristizanja prvih 600.000 doza Sinovakovih vakcina, isporučenih kineskim vojnim avionom u Manilu ranije tokom dana. 

  Na pitanje o mogućnosti da američko nuklearno oružje bude skladišteno u njegovoj zemlji, Duterte je podsetio da filipinski Ustav zabranjuje razmeštanje nuklearnog oružja na tlu azijske države.

  „Mi to ne želimo, ali upozoravam vas da ću, ako dođem do informacija da ste (SAD) ovde doneli nuklearno naoružanje, odmah zatražiti da izađete i prekinuću odmah vojni sporazum Filipina i Amerike o rotaciji snaga (VFA)“, upozorio je Duterte, prenosi Sputnjik internešenal.

  Izjava dolazi nakon što je njegov portparol Salvador Panelo rekao početkom februara da je predsednik Filipina naložio vladi da ukine VFA, rekavši da je došlo vreme „da se oslonimo na sebe“. 

  „Pojačaćemo sopstvenu odbranu i nećemo se oslanjati ni na jednu drugu zemlju“, istakao je Duterte.

  Filipinski lider je više puta verbalno napao američke političare zbog kritikovanja njegove borbe protiv droge, pa je čak i zabranio nekim američkih političarima da uđu u zemlju. 

  VFA, sporazum koji je stupio na snagu 27. maja 1999. godine, reguliše odnose između američke vojske na Filipinima i u Manili. SAD održavaju vojno prisustvo na Filipinima otkako je zemlja stekla formalnu nezavisnost 1945. godine i dozvolile su američkim mornaričkim, vazduhoplovnim i vojnim bazama da budu raspoređene po ostrvima.

  Tagovi:
  Amerika, Filipini, Rodrigo Duterte
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga