11:22 14 April 2021
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  0 140
  Pratite nas

  Vlada Argentine zainteresovana je za nabavku ruskih vakcina protiv kovida 19 „EpiVakKorona“ i „KoviVak“, izjavila je za Sputnjik savetnica predsednika države Sesilija Nikolini nakon posete Moskvi.

  „Naravno da smo zainteresovani za pristup ovim vakcinama, ako se ukaže takva mogućnost“, odgovorila je Nikolini na pitanje o zainteresovanosti argentinske strane za vakcine protiv kovida 19 koje su razvili novosibirsk Centar „Vektor“ i Centar „Čumakov“ Ruske akademije nauka.

  Prema njenim rečima, u Argentini veruju tehnološkom razvoju i nauci Rusije i zato su prvo verovali u vakcinu „Sputnjik Ve“.

  „Drugi proizvodi će sigurno biti jednako kvalitetni, pa ako budu dostupni i budemo mogli da pristupimo informacijama koje su potrebne našem regulatoru za odobravanje i dobijanje, i ako u strategiji vakcinacije koju određuje ministar zdravlja bude potrebno više vakcina, nesumnjivo ćemo ih imati na umu“, dodala je Nikolinijeva.

  Ranije su Rusija i Argentina potpisale memorandum o razumevanju s ciljem pokretanja proizvodnje vakcine protiv virusa korona „Sputnjik Ve“ u ovoj latinoameričkoj zemlji. „Sputnjik Ve“ takođe je registrovan u Argentini po ubrzanoj proceduri, a u zemlji je već u toku vakcinacija ovim preparatom.

  Trenutno u Rusiji postoje tri vakcine protiv virusa korona. „Sputnjik Ve“ koju je razvio Institut „Gamaleja“ je prva vakcina u zemlji i u svetu i Ministarstvo zdravlja Rusije ju je registrovalo u avgustu prošle godine. Ova vakcina je napravljena na proverenoj i proučenoj platformi humanih adenovirusnih vektora, čije su glavne prednosti bezbednost, efikasnost i odsustvo dugoročnih negativnih posledica. Drugi preparat je „EpiVakKorona“ Naučno-istraživačkog centra „Vektor“. Treća vakcina protiv kovida je „KoviVak“ koju je razvio Centar „Čumakov“.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  Argentina, EpiVakKorona, vakcina, KoviVak
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga