20:50 18 April 2021
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  1273
  Pratite nas

  Rusija i NATO su nedavno održali manevre na krajnjem Severu, što je bila „proba moguće pomorske bitke“, piše američki list „Forbs“.

  Norveški, kanadski i nemački vojni brodovi, lovci F-35 i bombarderi B-1 Ratnog vazduhoplovstva SAD učestvovali su u vojnim vežbama kod zapadne obale Norveške. Realizovali su zadatke elektronskog ratovanja i uništavanje protivbrodskih raketa protivnika.

  U vežbe NATO-a „Dajnamik gard“ bile su uključene ogromne snage – fregata „Galifaks“ Ratne mornarice Kanade i raketni brodovi norveške mornarice „Stejl“ i „Storm“, podseća autor članka. Nemački tanker „Špesart“ im je pružao podršku. Na vojne vežbe su stigla i dva američka strateška bombardera B-1.

  Kako se navodi, vojne vežbe su potvrdile pretpostavke o tome da su SAD prebacile svoje avione radi uvežbavanja akcija u slučaju „borbe na moru sa Ratnom mornaricom Rusije“. Američke letelice B-1 sa njihovim novim protivbrodskim raketama dometa 500 kilometara biće među najmoćnijim sredstvima za uništavanje protivničkih brodova, konstatuje novinar.

  Lovci F-35 će pokrivati bombardere od napada neprijateljske avijacije. Podmornice NATO-a takođe će imati značajnu ulogu. Njihov zadatak je da otkriju i napadnu ruske brodove i da zaštite svoja plovila od napada sa podmornica neprijateljske flote, piše „Forbs“.

  „Nije iznenađujuće to što je ruska flota održala vojne vežbe kod istočne obale zemlje, dok su brodovi i avioni NATO-a održavali vojne vežbe  kod zapadne obale Norveške“, ocenjuje autor članka.

  Moćna ruska raketna krstarica „Maršal Ustinov“ uvežbavala je napade na podmornice NATO-a, skrivajući se u fjordu u blizini Norveške. Krstarica je isplovila u Barencovo more iz Severomorska. Brod je delovao zajedno sa podmornicom i protivbrodskom avijacijom, realizovao je potragu i praćenje podmornice, a takođe je izveo gađanja sa protivpodmorničkim oružjem, ističe se u članku.

  Nakon završenih vežbi krstarica se vratila u Severomorsk, ali obilaznim putem. Jedan od najmoćnijih brodova na svetu uputio se na jug – u fjord Varanger kroz koji prolazi rusko-norveška pomorska granica.

  Autor članka naglašava da je „Maršal Ustinov“ skrenuo na jug kada su američki bombarderi B-1 stigli u Norvešku.

  Pročitajte još:

   

   

  Tagovi:
  Forbs, Norveška, vojne vežbe, NATO, Rusija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga