23:20 11 April 2021
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  0 120
  Pratite nas

  Bivši zamenik načelnika Generalštaba Oružanih snaga Jermenije Tiran Hačatrjan, koji je ismejao izjavu premijera Nikola Pašinjana o „Iskanderima“, podneo je tužbu protiv predsednika Armena Sarkisjana, zahtevajući povlačenje njegove smene, navodi se na portalu o sudskim informacijama „Dataleks“.

  Prema informacijama objavljenim na portalu, tužba je podneta Upravnom sudu. Okrivljeni je predsednik Jermenije, a kancelarija premijera naznačena je kao treća strana.  

  Sarkisjan je 24. februara, na predlog premijera Pašinjana, smenio prvog zamenika načelnika Generalštaba Oružanih snaga Hačatrijana koji je, prema izveštajima medija, ismejao reči šefa vlade o sistemima „Iskander“.

  Kriza oko smene načelnika Generalštaba

  Nova politička kriza rasplamsala se u Jermeniji posle Pašinjanovih neopreznih reči o ruskim sistemima „Iskander“. Pašinjan je u intervjuu za portal „1in.am“ govorio o eskalaciji sukoba u Nagorno-Karabahu u jesen prošle godine i tom prilikom, komentarišući izjavu bivšeg jermenskog predsednika Serža Sargsjana da su jermenske snage mogle na samom početku borbenih dejstava da upotrebe rakete „Iskander“, izneo tvrdnju da je uspešno dejstvovalo svega 10 odsto tih raketa.

  Zamenik načelnika Generalštaba Oružanih snaga Jermenije Tiran Hačatrjan ismejao je premijera, zbog čega je smenjen, a ubrzo nakon njega i načelniku Generalštaba ponuđeno je da podnese ostavku. U četvrtak ujutro, Oružane snage Jermenije izdale su saopštenje u kojem traže ostavku samog Pašinjana.

  Premijer je ovo ocenio kao pokušaj prevrata i pozvao svoje pristalice da izađu na ulice. U međuvremenu, opozicija je podigla barikade i šatore u blizini parlamenta. Oni nisu raspoloženi za pregovore sa vlastima i traže ostavku premijera.

  Pašinjan je 25. februara uputio zahtev predsedniku Jermenije da smeni načelnika Generalštaba Oružanih snaga, ali Sarkisjan ovaj ukaz nije potpisao i vratio ga je vladi. Administracija predsednika ponovo je 28. februara od premijera primila zahtev za razrešenje dužnosti načelnika Generalštaba.

  Prema jermenskom ustavu, predsednik može u roku od tri dana da vrati odgovarajući akt sa svojim primedbama premijeru, koji je podneo zahtev za razrešenje viših oficira. Ako šef vlade ne prihvati ove primedbe, predsednik mora da potpiše odgovarajući akt ili da se obrati Ustavnom sudu. Ukoliko predsednik ne ispuni ove uslove, odgovarajući akt stupa na snagu automatski.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  kriza, Jermenija, sud
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga