16:54 10 April 2021
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  0 270
  Pratite nas

  Moskva pozitivno reaguje na signale koji stižu iz Amerike o planovima za dijalog u oblasti strateške bezbednosti i kontrole naoružanja, rekao je ruski ambasador u Vašingtonu Anatolij Antonov. S druge strane, Rusija odbacuje američke optužbe u vezi sa navodnim trovanjem Alekseja Navaljnog a zahteve za njegovo oslobađanje smatra neprihvatljivim.

  „Od principijelnog značaja je to što je Džozef Bajden podržao ruski predlog da se Sporazum o strateškom ofanzivnom naoružanju (START 3) produži za pet godina“, rekao je ambasador u govoru u diskusionom klubu „Kosmos-klab“.

  Kako je dodao, dobro je što je preovladao zdrav razum u politici Vašingtona jer očuvanje START 3 odgovara nacionalnim interesima i Amerike i Rusije.

  Ambasador je rekao i da Rusija odbacuje primedbe Amerike koje se tiču ljudskih prava.

  „Niko nema prava da nas uči kako da živimo“, rekao je Antonov i dodao da Moskva smatra da su optužbe Amerike da je Rusija odgovorna za navodno trovanje Alekseja Navaljnog hemijskim oružjem neosnovane, a pozivi za njegovo oslobađanje neprihvatljivi. U međunarodnoj praksi to se smatra mešanjem u unutrašnja pitanja suverene zemlje, dodao je on.

  Podseća da se odbacuju bilo kakvi kontraargumenti Rusije, kao i da se zahtevi ruske strane da dobije informacije u vezi s tim slučajem odbacuju bez logičkog objašnjenja.

  „A onda, američke vlasti, ne predočavajući dokaze, uvode nove sankcije Rusiji“, rekao je ambasador.

  Odbacio je i optužbe na račun Rusije u vezi s navodnim mešanjem u demokratske procese, hakerske napade i nagrade talibanima za glave američkih vojnika.

  „Da bi se suprotstavili ‘ruskoj pretnji’ povećava se vojni potencijal, jačaju se vojno-politički savezi. Prete nam sankcijama, protiv nas se primenjuju metode nelojalne konkurencije“, konstatovao je on.

  Prema rečima Antonova, Rusija ne zatvara oči pred problemima u odnosima sa SAD i spremna je da ih razmotri, ali prvo je potrebno da se prekine sa pretnjama sankcijama.

  Prema njegovim rečima, Vašington i Moskva treba da udruže napore po čitavom nizu pitanja.

  „U skladu sa interesima naših zemalja bilo bi udruživanje napora u borbi protiv virusa korona, terorizma, širenja oružja za masovno uništenje, klimatskih promena, kao i u oblasti zaštite ekologije Arktika i osvajanja kosmosa“, naveo je on.

  Tagovi:
  Antonov, Amerika, Rusija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga