03:11 15 April 2021
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  0 537
  Pratite nas

  Irak će uposliti hiljade dodatnih snaga za obezbeđenje tokom istorijske posete pape Franje, a nakon serije raketnih i samoubilačkih bombaških napada koje su izazvale strah kod iračkih vlasti.

  Visoki bezbednosni zvaničnik koji je obavešten o planu papine posete rekao je da su snage koje će čuvati papu trenirane da se suoče sa najgorim mogućim scenarijom, od uličnih bitki do bombardovanja i raketnih napada, preneo je Rojters.

  Hipotetičke situacije su bile deo obimnih vežbi povodom dolaska poglavara Rimokatoličke crkve u Irak, koji će tamo boraviti od 5. do 8. marta, a što će biti prva poseta pape toj zemlji.

  Bezzbednosne snage u Iraku uoči posete pape Franje
  © Tanjug / AR/Khalid Mohammed
  Bezzbednosne snage u Iraku uoči posete pape Franje

  Bezbednosni rizici su veliki i očekuje se da će papa Franja prvi put putovati u blindiranim kolima, što je mera za koju se Vatikan nada da će imati dvostruki efekat, u isto vreme obezbeđujući poglavara katoličke crkve i obeshrabrujući pravljenje gužve u kojoj se lakše širi zaraza, javio je AP.

  Na aerodromu će ga dočekati premijer Iraka Mustafa Al-Kadimi, nakon čega slede zvanična ceremonija dobrodošlice u predsedničkoj palati i sastanak sa predsednikom Bahramom Salihom.

  Irački policajci prolaze pored murala papa Franje
  © Tanjug / AR/Hadi Mizban
  Irački policajci prolaze pored murala papa Franje

  Drugog dana boravka papa će se u Nadžafu sastati sa velikim ajatolahom Ali al-Sistanijem u njegovoj kući, a AP navodi da je posebno dogovaran svaki detalj sastanka, od izuvanja cipela do rasporeda sedenja.

  Papa će tokom svog istorijskog putovanja u Irak posetiti crkvu Bezgrešnog začeća u Karakošu, centru hrišćanstva u Iraku. Oštećena i zapaljena tokom strahovlade ekstremista takozvane Islamske države, sudbina crkve odražava tragediju njene hrišćanske zajednice koju je DAEŠ opustošio.

  Franja će se pomoliti za žrtve rata u Mosulu, a zatim održati misu u gradu Irbil.

  Irački vojnik obezbeđuje crkvu uoči papine posete
  © Tanjug / AR/Hadi Mizban
  Irački vojnik obezbeđuje crkvu uoči papine posete

  Tokom ovog istorijskog putovanja papa će se sastati i sa čovekom koji je preživeo masakr u bagdadskoj crkvi Gospe od spasa gde su militanti ubili 58 vernika 2010. godine, održaće misu u haldejskoj katedrali u Bagdadu i multikonfesionalnu molitvu u drevnom gradu Uru, u kojem je, prema verovanju, živeo Avram u drugom milenijumu pre nove ere.

  Tagovi:
  Irak, Papa Franja
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga