21:59 17 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  11031
  Pratite nas

  Dok se Zapad bavi „vakcina-nacionalizmom“ i misli samo o sebi, Rusija, Kina i Indija stupaju u igru i spasavaju ljudske živote, piše švajcarski list „Neue Zurcher Zeitung“.

  Prema navodima lista, koristeći vakcine u diplomatske svrhe Rusija i Kina nastoje da poboljšaju svoju globalnu reputaciju i prošire ekonomske veze po celom svetu, dok Indija jača u ulozi regionalne sile.

  Nemilosrdna borba u redu za vakcine 

  Programi za vakcinaciju protiv virusa korona uzimaju maha u celom svetu. Međutim, borba za vakcine se nastavlja, posebno za one zemlje koje nisu uspele da „kupe mesto na početku liste čekanja, čak ni za velike pare“, piše švajcarski list.

  Na primer, Meksiko je faktički računao na nedeljne isporuke vakcine „Fajzer-Biontek“. Kada su krajem januara kod američkog proizvođača nastali problemi, Meksiko je počeo da traži alternative, i brzo ih je pronašao.

  Najbrži su bili Kinezi – oni su 11. februara isporučili Meksiku dva miliona doza vakcine „KanSino“. Nakon tri dana je iz Indije u Meksiko stiglo 870.000 doza vakcine „AstraZeneka“, a Rusija je isporučila 200.000 doza „Sputnjika Ve“ (Sputnik V). Tako su se u Meksiku ukrstile ruska, kineska i indijska „vakcina-diplomatija“. Srbija i Alžir su se takođe snabdeli dozama vakcina ova tri proizvođača.

  Prema podacima kompanije „Erfiniti“, skoro 40 zemalja je kupilo kineske vakcine, a preko 14 – ruske. Indijsko Ministarstvo inostranih poslova saopštilo je da je više od 35 zemalja naručilo vakcinu iz Indije. Zemlje-naručioci su iz različitih delova sveta, većina se nalazi u Južnoj Americi i na Bliskom istoku. Takođe su zastupljene države Istočne Evrope. Pored toga, kako je u petak izjavio austrijski kancelar Sebastijan Kurc, Austrija takođe pregovara o kupovini vakcina iz Rusije i Kine.

  Prema pisanju autora članka, većina zemalja u razvoju sa niskim i srednjim primanjima kupuju vakcine iz Rusije, Kine i Indije.

  U borbi za vakcine zapadnih proizvođača te zemlje su izašle gotovo praznih ruku, jer su SAD, Evropska unija i druge bogate zemlje kupile prve partije vakcina za svoje stanovništvo. Neke su naručile i mnogo više nego što im je zaista potrebno.

  Borba je bespoštedna, piše ovaj švajcarski medij. Italija je u četvrtak blokirala isporuku velike partije vakcine „AstraZeneka“ Australiji, iskoristivši novi mehanizam kontrole za izvoz preparata izvan granica EU. Svetska zdravstvena organizacija je kritikovala Italijane zbog „neobuzdanog nacionalizma u pogledu vakcina“.

  Autor članka je istakao da Rusija, Kina i Indija ulaze u igru onda kada Zapad počinje da „misli samo o sebi“.

  Prema navodima lista, dok globalna inicijativa SZO za saradnju sa proizvođačima vakcina u cilju pravedne distribucije „Kovaks“ ne zaživi u praksi, te tri zemlje će imati „razrešene ruke“.

  Koje strategije slede Kina, Rusija i Indija?

  Švajcarski list je istakao da Rusija, Kina i Indija svojim dugo iščekivanim isporukama spasavaju ljudske živote. U isto vreme one nastoje da poboljšaju svoju reputaciju u svetu, smatra autor.

  Prema pisanju „Neue Zurcher Zeitung“, uz pomoć isporuka vakcine Kina namerava da ojača ekonomske veze sa Latinskom Amerikom, Bliskim istokom i Afrikom. Ukoliko se kineska vakcina ispostavi kao prilično efikasna, Peking će, prema mišljenju autora, moći da pokaže napredak koji je postigao u zdravstvenom sektoru.

  Moskovski „Spasilac“ pod nazivom „Sputnjik Ve“ prva je vakcina protiv kovida 19, registrovana u avgustu 2020. godine.

  Ruski fond za direktne investicije (RFPI) potpisao je sa Brazilom, Južnom Korejom, Indijom, Turskom, Kazahstanom i Srbijom ugovore za proizvodnju vakcine na teritorijama tih zemalja. Na nivou unutrašnje politike to je važan argument protiv optužbi da Rusija navodno prodaje vakcinu u inostranstvu umesto da brzo vakciniše sopstveno stanovništvo.

  Istovremeno, razvoj proizvodnih kapaciteta u Rusiji odvija se brzim tempom. Očekuje se da će već u martu biti proizvedeno ukupno 30 miliona doza, od kojih trećina u ruskim kompanijama. U srednjoročnoj perspektivi deo bi takođe mogao da se izvozi.

  Autor članka je podsetio da je rusku vakcinu „Sputnjik Ve“ odobrilo više od 40 zemalja. Fond je potpisao ugovore za isporuku vakcine sa zemljama Azije, latinske Amerike, Afrike, Centralne i Istočne Evrope. List piše da u isto vreme Rusija koristi vakcinaciju u diplomatske svrhe kako bi zaštitila svoj uticaj u Centralnoj Aziji ili na Balkanu i kako bi ga proširila na Latinsku Ameriku.

  Govoreći o Indiji, stav autora je da ta zemlja nije pobedila Kinu u tako mnogo trka u poslednjih nekoliko godina i da je Kina postala svetska sila ojačavši uticaj u zemljama koje su susedi Indije.

  Indija je, prema mišljenju autora, ostala iza, ali aktivno koristi vakcinu u diplomatske svrhe. Od kraja januara izvozi vakcinu u Bangladeš, Mjanmar, Nepal i Butan, a nešto kasnije je počela da isporučuje vakcinu u Avganistan, Mongoliju i Šri Lanku. U poređenju sa Kinom i Rusijom koje su globalne sile, Indija se kroz diplomatiju vakcina učvršćuje prvenstveno kao regionalna sila, zaključuje švajcarski list.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  vakcinacija, Zapad, Kina, Indija, Rusija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga