11:30 18 April 2021
Slušajte Sputnik
    Svet
    Preuzmite kraći link
    0 162
    Pratite nas

    Rusija i Kina prevazilaze Sjedinjene Američke Države u borbi za dominaciju u Africi, piše časopis „Forin afers“.

    Analitičari časopisa ističu rast ekonomske i vojne aktivnosti Moskve i Pekinga na afričkom kontinentu: poslednjih godina Rusija je značajno raširila svoje prisustvo u regionu, između ostalog, potpisavši vojne sporazume sa 19 zemalja.

    Eksperti lista takođe su naveli da je standardni američki pristup saradnji sa afričkim državama rad američkih ambasadora u regionu. Međutim, diplomatski predstavnici nemaju potreban broj zaposlenih, kao ni dovoljno podsticaja za saradnju ne samo na unutardržavnom nivou, već i na nivou regionalnih organizacija za rešavanje globalnih problema.

    To se, između ostalog, odnosi na borbu protiv pobunjeničkih pokreta džihadista koji deluju širom regiona, a ne u okviru neke određene afričke države. 

    Analitičari zaključuju da svaka američka strategija za rešavanje ovog problema mora biti transnacionalna.

    Konkretno, radi se o aktiviranju agencije za međunarodnu pomoć USAID kako bi SAD postale preferirani partner za afričke zemlje. Osim toga, nova strategija treba da obuhvati pružanje vojne i civilne pomoći koja će biti koordinisana na regionalnom nivou.

    Na kraju, stručnjaci smatraju i da su potrebni regionalni predstavnici čije će aktivnosti kontrolisati predsednik Sjedinjenih Američkih Država.

    Pročitajte još:

    Tagovi:
    Kina, Rusija, SAD, Afrika
    Standardi zajedniceDiskusija
    Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga