17:25 10 April 2021
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  64137
  Pratite nas

  Američka agencija za globalne medije (USAGM) planira da sprovede niz obrazovnih programa sa ciljem „podrške slobodi govora“ i radu „nezavisnih medija“ u različitim regionima sveta, uključujući istočnu Evropu i centralnu Aziju.

  „Ovo će omogućiti Američkoj agenciji za globalne medije da realizuje zadatke u oblasti organizovanja treninga za medije i konferencija za povezane strukture u cilju podrške slobodi izražavanja i nezavisnim medijima širom sveta. Ovakvi događaji učvršćuju medijski potencijal lokalnih organizacija i pomažu mrežama povezanim sa USAGM-om, čiji zaposleni ujedno čine i većinu publike na događajima“, kaže se u dokumentu.

  Saglasno objavljenim uslovima, budući korisnici ovih sredstava će imati obavezu planiranja, koordinacije, podrške, organizacije i nadzora toka događaja različitih razmera.

  Pored toga oni će morati da traže neophodnu opremu i lokacije za treninge, da sarađuju sa učesnicima i ekspertima, organizuju njihova putovanja, pregovaraju sa lokalnim predstavnicima vlasti i medija, kao i da distribuiraju štampani materijal.  

  Za svaki događaj, u zavisnosti od lokacije, predviđen je budžet od 20.000 do 35.000 dolara, sledi iz odgovora američke vlade na pitanje potencijalnih dobavljača.

  „Američka agencija za globalne medije godišnje sprovodi do 20 treninga u celom svetu“, navodi se u dokumentu.

  Na spisku zemalja, koje su interesantne za USAGM u pogledu sprovođenja obrazovnih događaja za predstavnike lokalnih medija, nalaze se Kina, Srbija, Crna Gora, Moldavija, Belorusija, Ukrajina, baltičke države, Jermenija, Gruzija, Azerbejdžan, Kazahstan i Kirgizija.

  Američka agencija za globalne medije koordiniše rad medijskih korporacija koje finansira američki Kongres, kao što su „Glas Amerike“ i „Radio slobodna Evropa“/ „Radio sloboda“, koje se u Rusiji smatraju stranim agentima.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  Amerika, sloboda govora, mediji
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga