04:28 20 April 2021
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  0 520
  Pratite nas

  Češki regulator za nuklearnu energiju odobrio je danas izgradnju dva nova nuklearna reaktora u elektrani u blizini sela Dukovani u centralnom delu zemlje.

  Regulator SUJB izdao je odgovarajuću dozvolu nakon procene projekta proširenja nuklearke prema zakonu o atomskoj energiji, koja je trajala godinu dana.

  Nisu utvrđene činjenice koje bi sprečile proširenje nuklearke, objavila je nuklearna fizičarka Dana Drabova, predsednica SUJB-a, prenela je Hina.

  Nuklearka Dukovani nalazi se gotovo 100 kilometara severno od austrijske prestonice Beča i oko 200 kilometara istočno od nemačkog grada Pasaua.

  Trenutno su u nuklearki u funkciji četiri reaktora starija od 30 godina, ukupnog kapaciteta proizvodnje 2.040 megavata električne energije.

  Struja proizvedena u toj nuklearki trenutno pokriva oko petinu ukupnih čeških potreba za električnom energijom.

  Prema planovima češke vlade, prvi novi reaktor bi trebalo da se priključi na elektromrežu bi između 2035. i 2037. godine, a troškovi izgradnje se procenjuju na 7,5 milijardi eura.

  Vlada u Pragu želi da do 2040. godine proizvodi više od polovine struje iz nuklearne elektrane.

  Ekološki aktivisti, posebno iz obližnje Austrije, duže vreme oštro kritikuju planove o proširenju nuklearke Dukovani, pri čemu upozoravaju da njena sigurnost u slučaju potresa nije primerena i pozivaju na prelazak na obnovljive izvore energije.

  Tagovi:
  elektrana, Češka
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga