14:27 19 April 2021
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  0 0156
  Pratite nas

  Predlog reformi izbornog zakona  H.R.1 usvojen je sa 220 na prema 210 glasova u Predstavničkom domu SAD prošle nedelje. Republikanci koji su glasali protiv predloženog zakona, kojim je predviđena registracija birača istog dana, tvrde da je zakon trik za jačanje moći demokrata u Vašingtonu.

  Senator iz redova republikanaca Majk Li kritikovao je predloženi zakon o glasačkim pravima u emisiji na Foks televiziji, tvrdeći da je sve u tom zakonu trulo.

  „Ovo je zakon kog je sam đavo napisao u paklu. On omogućuje saveznoj vladi sve vrste odluka koje ona inače ne donosi", naveo je on.

  Pored nacionalnog sprovođenja automatske registracije birača istog dana, predlog zakona takođe podrazumeva uslovan povratak prava glasa prestupnicima.

  Li je rekao da se čini da je predlog zakona napor da se instutucionalno obezbedi demokratska stranka.

  Republikanac tvrdi da demokrate pokušavaju da iskoriste taj zakon da bi ostale na vlasti decenijama u budućnosti.

  Pol Tonko iz redova demokrata, koji je glasao za predlog zakona, saopštio je da je predloženi zakon o glasačkim pravima neophodan u vreme kada protivnici iz inostranstva nastavljaju da napadaju na američki izborni proces.

  „Posle četiri godine poricanja i laži prethodne administracije, posvećeni smo unapređenju ovog zakona koji će iskoreniti korupciju u Vašingtonu i radićemo na tome da se glasovi i izbor svakog Amerikanca čuju i poštuju", dodao je on.

  „Demokrate u Senatu posvećene su unapređivanju stvarnih rešenja i bore se da podrže suštinska načela našeg ustava“, rekao je u januaru lider većine u Senatu Čak Šumer, najavljujući zakon o glasačkim pravima. 

  „Ovaj zakon doneće dugo potrebne reforme demokratije koje će obezbediti da vlada konačno bude u stanju da odgovori na urgentne potrebe američkog naroda. Svako ko veruje u vladu naroda i za narod treba da podrži ovaj važan zakon", dodao je.

  Američki predsednik Džo Bajden izjavio je u nedelju da je ovo važan zakonski propis koji je hitno potreban.

  „Nadam se da će Senat obaviti svoj posao kako bih mogao da potpišem zakon“, naveo je Bajden.

  Ipak, zakon tek treba da bude razmotren u Senatu, koji se trenutno sastoji od 50 republikanskih i 50 demokratskih senatora.

  Tagovi:
  zakon, Amerika
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga