14:07 14 April 2021
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  0 143
  Pratite nas

  Evropska unija je produžila do 15. septembra sankcije protiv niza ruskih i ukrajinskih građana i kompanija, saopšteno je u Briselu.

  Sankcije su stupila na snagu u martu 2014. godine „zbog podrivanja teritorijalnog integriteta, suvereniteta i nezavisnosti Ukrajine“ i od tada se redovno produžavaju svakih šest meseci.

  Na crnom spisku se nalazi 177 lica i 48 organizacija. U oktobru prošle godine Evropska unija je dodala na spisak još dva fizička lica i četiri kompanije koje su bile uključene u izgradnju Krimskog mosta.  

  Sankcije se odnose na ograničenja putovanja i zamrzavanje imovine u Evropskoj uniji.

  U EU su više puta isticali da ne priznaju ulazak Krima i Sevastopolja u sastav Rusije, dok je Moskva u više navrata naglasila da je to pitanje konačno zatvoreno.

  Pored ovih sankcija, postoje i ekonomska ograničenja koja su povezana sa sprovođenjem sporazuma iz Minska.

  Podsetimo, u Minsku su 12. februara 2015. godine održani pregovori lidera država „normandijske četvorke“. Minski sporazumi za rešavanje situacije na istoku Ukrajine predviđaju prekid vatre, povlačenje teškog naoružanja sa kontakt linije i ustavnu reformu čiji bi ključni elementi trebalo da budu decentralizacija i usvajanje zakona o posebnom statusu Donbasa.

  Plan još uvek nije ispunjen, jer ukrajinski političari neprekidno odlažu njegovu primenu i čak izjavljuju da on ima samo savetodavan karakter, a ne i obavezujući. Ruski stav je da ne postoji alternativa Minskim sporazumima

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  Rusija, Ukrajina, sankcije Rusiji, Evropska unija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga